Volledig scherm
Ter illustratie © AFP

19-jarige Haagse ‘pedojager’ ontkent chantagepoging chatcontact

Een 19-jarige Hagenaar ontkent dat hij een mannelijk chatcontact heeft proberen te chanteren met een afspraakje in het Haagse Bos in Den Haag. De jongeman deed zich in maart dit jaar op een chatsite voor als een vijftienjarig meisje. Met een oudere man die reageerde, had hij een ‘date’ in het Haagse Bos.

Volgens het Openbaar Ministerie zou de Hagenaar de man toen onder druk hebben gezet om hem geld te betalen. Ze gingen eerst naar een ABN Amro filiaal bij het Centraal Station, waar de geldopname niet lukte. Daarna probeerden ze het bij een Rabobank-filiaal, maar daar weigerde de automaat ook, zodat de Hagenaar toch geen geld kreeg van de man. Tijdens een zitting bij de Haagse politierechter eiste de officier van justitie een werkstraf van 100 uur en twee weken cel voorwaardelijk tegen de Hagenaar vanwege een chantagepoging.

Volgens de verdachte had hij alleen maar goede bedoelingen gehad met de afspraak met het mannelijk chatcontact. ,,Ik wilde hem afschrikken zodat hij geen afspraken meer maakte met vijftienjarigen. Ik had mijn doel bereikt.” De Hagenaar zag zichzelf als een soort pedojager, die was geïnspireerd door filmpjes op YouTube.

Camerabeelden

De oudere man zou hem zelf geld hebben geboden, om te voorkomen dat hij naar de politie zou stappen. ,,Ik had nooit op dat aanbod moeten ingaan”, zei de verdachte bij de rechter. ,,Dit is de eerste, enige en laatste keer dat ik dit heb gedaan.”

Volgens de officier van justitie is op camerabeelden van een van de banken te zien dat de Hagenaar de toetsen van de pinautomaat indrukt. De aanklager concludeerde daaruit dat de verdachte toch het initiatief had genomen voor de mislukte geldopname. De advocaat van de verdachte bestreed dat. De politierechter gaat eerst nog eens de camerabeelden zelf bekijken. Op 11 oktober is er een nieuwe zitting.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag