200 kippen op stok in eerste rondeel van de stad

VideoAan de rand van de stad, een paar honderd meter achter een hek aan het Valutapad, staat een klein gebouwtje waarin sinds kort 200 kippen huizen.

Volledig scherm
© Frank Jansen

Wie na opening van het hek het terrein betreedt, valt het kippenbedrijf misschien niet eens als eerste op. Blikvanger is vooral een gigantisch nep-ei met daarop de tekst 'Kom... Kippen kijken'. En dat is ook precies wat je op de kippenboerderij kunt doen. Want, enigszins verstopt achter wat plukjes groen, staat het ronde gebouwtje met een doorsnee van niet meer dan tien meter. Daarin leven de 200 kippen achter gaas, verdeeld in twee hokken. Het zijn nieuwsgierige dieren, want als er iemand voor het hok gaat staan, komen ze massaal toesnellen om te kijken wat er loos is.

Het boerderijtje is de eerste vestiging in de Haagse regio van Rondeel, een bedrijf dat eieren produceert met veel zorg voor dierenwelzijn en met aandacht voor het milieu. De eieren zijn onder meer in supermarkten verkrijgbaar.

Dat geldt overigens niet voor de eieren die in Den Haag worden gelegd, want die worden alleen verkocht aan mensen die het kippenbedrijf aan het Valutapad bezoeken. Want iedereen is welkom. Mensen die benieuwd zijn hoe de eieren worden 'gemaakt', mogen dus gewoon langskomen, zegt ondernemer Hans Leneman, oprichter van de Haagse 'micro-rondeel'. Hij nam contact op met het bedrijf omdat hij zijn eigen rondeel wilde beginnen. Zijn oude baan zei hij daarvoor op.

Vakantie
Aan Leneman is te zien dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Als een vis in het water - of een kip in een ren - loopt hij over zijn terrein. Begrijpelijk. Wie daar even vertoeft, kan zich in vakantiestemming wanen. Het geluid dat je hoort is voornamelijk het getok van de kippen en een zachte bries door de bomen. ,,En het is helemaal heerlijk als het zonnetje zo lekker schijnt als nu'', zegt Lenemans zichtbaar genietend.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag