Volledig scherm
Afbrekende takken zorgen voor gevaarlijke situaties © Gemeente Den Haag

2200 populieren gekapt in Den Haag: ‘onveilige’ bomen niet meer te redden

Weleens een populier gezien met een gele stip op de stam? Dan gaat het om een boom die het einde van volgend jaar niet meer gaat meemaken. Komende week begint de gemeente Den Haag een kap op grote schaal van populieren die in dermate slechte staat verkeren dat ze niet meer te redden zijn.

Als eerste komt de zaag eraan te pas in stadsdeel Escamp. Hier staan – op de voet gevolgd door stadsdeel Loosduinen – verhoudingsgewijs de meeste populieren in Den Haag. En dus kennelijk ook de meeste exemplaren waarbij het zaak is om ze snel om te kappen, zodat ongelukken worden voorkomen. Want dat is het risico met oude, kwetsbare populieren: daarvan breken gemakkelijk grote takken af.

Volledig scherm
De populieren aan de Conradkade © Google Maps

De gemeente is bij de voorgenomen kap niet over één nacht ijs gegaan. Op plekken waar meer dan 50 onveilige populieren staan, zijn de omwonenden geraadpleegd. Hoewel bomenkap een gevoelig thema is, kwam daar volgens een woordvoerder uit naar voren dat de meeste bewoners zelf hebben geadviseerd om dan maar de bomen weg te halen.

Zij het dat het ook voorkomt – zoals rondom de Conradkade en de Houtrustlaan – dat omwonenden liever zien dat krakkemikkige populieren flink worden teruggesnoeid. In die gevallen belooft de gemeente die adviezen te respecteren en over te nemen. Een deel van het hout dat vrijkomt bij de kap van de populieren wordt beschikbaar gesteld voor initiatieven van omwonenden en instanties.

Tweede Wereldoorlog

Veel van de meest kwetsbare bomen werden kort na afloop van de Tweede Wereldoorlog geplant om de buurt weer snel een groen aanzien te geven. En het is de bedoeling dat het destijds gewenste groen ook weer snel terugkomt. Maar dat duurt even, omdat de ondergrondse resten van de oude boom eerst weg moeten. Over ongeveer een half jaar tot één jaar na de kap worden er nieuwe bomen teruggeplant.

Eind 2020 moeten alle onveilige populieren in Den Haag vervangen zijn. Voor wie wil weten waar precies welke populieren gaan verdwijnen: zie bijgaand kaartje.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag