26-jarige man gepakt die aanslag op PVV of Tweede Kamer wilde plegen

VideoEen 26-jarige man is opgepakt omdat hij in Den Haag een aanslag wilde plegen. De man zou het hebben voorzien op de PVV of op het parlementsgebouw.

De politie hield de man vanochtend op het Centraal Station in Den Haag aan. Hij had een filmpje op Facebook gezet waarin hij aankondigde een aanslag te willen plegen op de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV of het parlementsgebouw. De man spreekt in het filmpje de nationale taal van Pakistan, Urdu. 

PVV-voorman Geert Wilders kondigde eerder dit jaar aan een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te organiseren. Dat leidde tot protesten in islamitische landen. Zo werden in Pakistan portretten van Wilders op straat verbrand. 

De cartoonwedstrijd is overigens niet in het openbaar te zien , maar vindt 'slechts' plaats in een afgesloten deel van de Tweede Kamer, waar de PVV z'n werkruimtes heeft. De wedstrijd gaat ondanks dit dreigement gewoon door, laat de PVV weten.

Volledig scherm
© ANP

Waanzin

Geert Wilders is vanochtend op de hoogte gesteld van de dreigende aanslag. ,,Mij is vanmorgen verteld door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding dat iemand - volgens mij een Pakistaan - op Facebook zou hebben gezegd in een filmpje dat hij in Nederland was gearriveerd met het doel om mij, als blasphemist en organisator van de cartoonwedstrijd, te vermoorden. Gelukkig is hij opgepakt. Het is de waanzin ten top dat dit gebeurt naar aanleiding van een tekenwedstrijd en dat het doodsbedreigingen regent, bijna honderd per dag nu. Vreselijk."

De tip over het bewuste filmpje kwam gisteren bij de politie binnen. Vandaag werd de man aangehouden. Het onderzoek is volgens de politie en het Openbaar Ministerie in volle gang.  Over de identiteit van de verdachte doet de politie nog geen uitspraken. Of de aanslag specifiek op Wilders zelf zou zijn gericht kon de politie evenmin zeggen. Alle mogelijke opties en scenario's worden open gehouden. 

De politie kwam de man op het spoor doordat hij de dreigvideo op Facebook zette. De man is behoorlijk actief op social media. Hij reisde door meerdere Europese landen voordat hij in Nederland arriveerde. Onbekend is in welk stadium van een (eventuele) aanslag de man was. Een van de (vele) vragen is, waarom de man de video in het openbaar op Facebook deelde. Het kan zijn dat hij op die manier een getuigenis wilde achterlaten omdat hij ervan uitging dat hij een aanslag op Wilders of de Tweede Kamer zelf niet zou overleven. Andere aanslagplegers lieten ook video’s achter. 

Schoolshooters

Zoals Anis Amri, die met een truck dood en verderf zaaide op de Kerstmarkt in Berlijn. Maar de video waarin Amri rekenschap aflegde over zijn daad werd pas na de aanslag gepubliceerd, in dat geval door terreurgroep IS. In de VS kondigden meerdere ‘schoolshooters’ hun daad van tevoren op social media aan, in die gevallen kwam politie-ingrijpen pas te laat.

Het kan uiteraard ook nog zo zijn dat de man niet echt een aanslag wilde plegen, maar vooral aandacht voor zijn boodschap probeerde te krijgen. 

4 jaar cel

De video is wel een van de meest concrete, openbare dreigingen van de afgelopen jaren. Nederlandse jihadisten publiceerden wel vaker dreigvideo’s waarin ze opriepen tot een aanslag, maar die oproep deden ze doorgaans vanuit Syrië. Rotterdammer Jaouad A. was wel in Nederland en kreeg eerder dit jaar 4 jaar cel voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Zijn plannen waren echter veel vager (hij sprak met vrienden vooral in algemene termen over een aanslag op het Turks consulaat in Rotterdam) en hij was niet onderweg naar die plek. Wel had hij thuis de beschikking over een wapen. Of de in Den Haag aangehouden man beschikking had over of op zoek was naar wapens is niet bekend.

AIVD-baas Rob Bertholee meldde begin dit jaar dat zijn geheime dienst de afgelopen zes jaar zo’n vier aanslagen in Nederland heeft voorkomen. 

Volledig scherm
Screenshot van de video waarin een 26-jarige man dreigt met een aanslag op Geert Wilders. © Youtube
  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag