Volledig scherm
De gevonden hond in het Wilhelminapark in Rijswijk © Jaimie Binken

30.000 mensen eisen lange celstraffen voor dierenmishandelaars na vondst dode hond Rijswijk

Een petitie waarin wordt opgeroepen de dood van een hond in Rijswijk diepgravend te onderzoeken, is inmiddels 30.000 keer ondertekend. Strengere straffen voor dierenmishandeling is het doel.

Aanleiding voor de online petitie is de dode hond die vorige week woensdag vastgebonden aan een boom werd gevonden in het Wilhelminapark in Rijswijk. Het incident maakte veel los. Online werd naar de mogelijke daders gespeurd. 

Op de Facebookpagina van een vrouw uit Rijswijk, waar foto’s op stonden van een hond die sterk lijkt op het overleden beestje, stroomden de bedreigingen binnen. De politie hield later die dag twee Rijswijkers aan in verband met de dode hond: een 24-jarige man en een 22-jarige vrouw. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar moeten nog wel voor de rechter verschijnen.

Celstraffen

Michel Mulder, initiator van de petitie, eist dat justitie de dood van de hond onderzoekt en dat de daders hard worden gestraft. Ook moeten de straffen die op dierenmishandeling staan, flink worden verhoogd en zouden veroordeelde dierenmishandelaars geen dieren meer mogen houden. ,,Dieren zijn levende wezens, met emoties en angsten, net als mensen. Als je dan zo’n dier ziet liggen in het bos, dat kan ik echt niet aanzien. Heb dan nog het fatsoen om hem achter te laten in een woonwijk met een bak water en een briefje dat je er niet meer voor kan zorgen.”

Het moet volgens Mulder om het bestraffen van alle vormen van dierenleed gaan. Bijvoorbeeld ook als iemand een hond op een tropische zomerdag in de auto laat zitten of vuurwerkgeweld uit tegen dieren. En voor het onthouden van voedsel, water en medicatie en ‘voetballen met levende beesten’. ,,Laat deze hond dan worden wat Joes Kloppenburg voor de campagne Zinloos Geweld werd”. aldus Mulder.

In 2017 is al eens een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer die opriep om de wet aan te passen zodat dieren juridisch niet meer als een ‘ding’ worden beschouwd. Meer dan 40.000 mensen hadden die petitie ondertekend. 

Om écht iets te veranderen moeten nog veel meer handtekeningen verzameld worden, meent Mulder. ,,Ik had graag een benefietconcert, of een tv-programma opgezet om geld in te zamelen voor asiels en dierenorganisaties. Maar het interesseert veel mensen niet. Ik heb de Partij voor de Dieren gevraagd de petitie te delen en andere dierenorganisaties en Martin Gaus. Hennie Huisman heb ik benaderd om bijvoorbeeld de Soundmixshow met de sterren van toen nog eens te doen. Maar het interesseert ze gewoon niet. Ik schaam me hoe wij als land afglijden. Hoe wij met onze dieren omgaan.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Een Burger King op de Grote Markt is...

Een Burger King op de Grote Markt is...

  • een goed idee (27%)
  • een slecht idee (73%)
295 stemmen