300 dominees komen naar Den Haag om 24/7 te preken voor ondergedoken Armeens gezin
Volledig scherm
300 dominees komen naar Den Haag om 24/7 te preken voor ondergedoken Armeens gezin © MARTIJN BEEKMAN

300 dominees komen naar Den Haag om 24/7 te preken voor ondergedoken Armeens gezin

Predikant Wim Stougie (52) uit Friesland en nog 299 andere strijdlustige dominees uit heel Nederland komen deze week naar Den Haag om 24/7 dienst te draaien in kerkhuis Bethel. Daar zit het Armeense gezin Tamrazyan ondergedoken.

,,Dit is ongekend. Hartverwarmend. De steun is overweldigend.’’ Derk Stegeman van het Haagse kerkhuis Bethel is overdonderd door de honderden predikanten die zich mobiliseren om in de kapel aan de Thomas Schwenckestraat een doorlopende dienst te op gang te houden. Daarmee voorkomen zij dat het Armeense gezin kan worden uitgezet. De predikanten wisselen elkaar af. Dag en nacht.

De dominees komen onder andere uit de Protestantse Kerk, de Doopsgezinde kerk en Remonstrantse kerk. Ze komen vanuit Haarlem, Kampen en Leeuwarden naar Den Haag.

Frustratie

Stegeman: ,,Deze solidariteit is ook landelijk voor de kerk iets bijzonders. Het laat tevens zien hoe groot de frustratie is over het uitblijven van een kinderpardon.’’

De Armeense familie (vader, moeder en hun drie kinderen 21, 19 en 15 jaar) zijn al negen jaar aan het procederen. Ze mochten van twee rechters blijven, maar verloren een beroepszaak aangespannen door de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) bij de Raad van State.

Om uitzetting te voorkomen schuilt het gezin sinds 26 oktober in het Haagse kerkhuis. Volgens de Nederlandse wet mag de politie niet binnenvallen om mensen uit te zetten zolang er een dienst gaande is. ,,Wij gaan voor onbepaalde tijd door,’’ zegt Stegeman.

Terminaal

Dominee Stougie, die terminaal ziek is, ging zondag al op de barricade. Hij reisde naar Den Haag vanuit zijn Friese dorp Oostermeer om voor het gezin te strijden. ,,Als er een moment is voor een kinderpardon, dan is het nu’’, zei hij vlak voor zijn Haagse dienst. Thuis, in Friesland, werd ondertussen in zijn eigen kerk gebeden voor het gezin.

‘Bethel’ vraagt staatssecretaris Harbers om een adempauze. Het gezin Tamrazyan zou in die periode niet uitgezet mogen worden. De overheid zou het dossier opnieuw tegen het licht moeten houden. ,,Dat is een appel van ons op de politiek.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Haagse moslims krijgen geen eeuwige begraafplaatsen in de stad: ‘Er is nu geen ruimte voor’
    PREMIUM

    Haagse moslims krijgen geen eeuwige begraaf­plaat­sen in de stad: ‘Er is nu geen ruimte voor’

    Er komen op korte termijn geen ‘eeuwige’ begraafplaatsen voor moslims in Den Haag. Volgens wethouder Hilbert Bredemeijer is dat op de twee begraafplaatsen van de gemeente ‘helaas niet zo eenvoudig te realiseren’ vanwege de beperkte ruimte. Wel is de gemeente in gesprek met de moskeekoepels FIO en SIORH om na te gaan waar wel mogelijkheden zijn voor een islamitische begraafplaats, eventueel buiten de gemeentegrenzen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag