Volledig scherm
© ANP XTRA

38-jarige Hagenaar beschuldigd van organiseren drugssmokkel in haven en op vliegveld

Een 38-jarige Hagenaar gaat mogelijk voor tien jaar achter de tralies voor zijn rol als tussenpersoon bij grote drugsdeals. De man had contacten in de Rotterdamse haven en op Schiphol die hem hielpen bij verschepingen van cocaïne.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie werd de man tussen eind 2016 en juni 2017 een half jaar gevolgd door politie. Tot onderscheppingen van grote verschepingen drugs kwam dat niet, maar de openbaar aanklager ziet desondanks genoeg bewijs voor voorbereidingshandelingen van drugshandel.  

Volgens de openbaar aanklager probeerde de Hagenaar ook bij een deal van ruim duizend kilo coke  van Zuid-Amerika naar Europa te bemiddelen tussen leveranciers en afnemers.   

In het onderzoek naar de man kwamen veel versluierde gesprekken binnen waaruit bleek dat hij in de havens van Antwerpen en Rotterdam mensen had die drugs uit containers konden halen voordat die door de scanstraat gingen. Om dat buiten zicht te doen, betaalde hij  50.000 euro om de container een nachtje in een loods te kunnen stallen. Verder had de Hagenaar contact met een 38-jarige Leidenaar die op Schiphol werkte in de bagageafhandeling. Ook via die route kon cocaïne binnen worden gesmokkeld.

Columbia

Volgens het onderzoek verschoof zijn taak als ‘troubleshooter’ voor de drugssmokkelaars naar het zelf organiseren van cocaïnetransporten. Zo vloog hij geregeld naar Colombia en Peru waar hij vermoedelijk zou afspreken met producenten. Waar hij de dure vliegtickets van betaalde, is niet duidelijk. De Hagenaar heeft namelijk geen legaal inkomen.

Op 28 juni 2017 hield de politie de man aan in de woning die hij met zijn vrouw deelde. Daar werd onder meer een machine om te vacumeren en een kilo cocaïne gevonden.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag