Volledig scherm
PREMIUM
© Dreamstime

500 keer eerwraak is het topje van de ijsberg

Minstens 500 Hagenaars zijn jaarlijks slachtoffer van hun eigen familie. 'Een cultureel probleem.'

Quote

Met name bij families met wortels in het Mid­den-Oos­ten of India komt eergerela­teerd geweld geregeld voor.

Ellen van Leeuwen

Maryam is een prachtige meid. Wie niet beter weet, denkt dat het leven de 20-jarige Haagse van Pakistaanse afkomst toelacht. Ze genoot een goede mbo-opleiding en heeft veel aandacht van jongens. Dat laatste is voor haar streng traditionele familie echter een gigantisch probleem. Haar vader en moeder zijn absoluut niet gediend van haar Westerse manier van leven.

Sexy
Er zijn dan ook vaak ruzies thuis. Bijvoorbeeld over haar kleding. Haar moeder vindt dat ze zich zó sexy kleedt, dat ze Maryam geregeld voor 'hoer' uitmaakt. Ze is doodsbang dat de omgeving denkt dat zij haar dochter niet goed heeft opgevoed. Haar familie legt een verstikkende deken om het meisje heen. Maryam heeft weinig ruimte om af te spreken met vrienden en liegt daardoor vaak tegen haar ouders.

Dan barst de bom. Onverwachts pakt haar vader haar telefoon en ziet dat zij whatsappcontact heeft met jongens. Er ontstaat een worsteling waarbij Maryam naar het balkon vlucht. Vader gaat erachteraan en duwt haar pardoes over de balustrade.

Geheime opvang
Gealarmeerde agenten ontfermen zich over Maryam, die gelukkig geen ernstig letsel aan haar val overhoudt. Ze brengen het meisje naar een geheime opvang. Daar wordt gekeken naar verdere hulpverlening. ,,Veiligheid is daarbij het belangrijkst'', zegt Ellen van Leeuwen. Ze is specialist eergerelateerd geweld bij Veilig Thuis Haaglanden. Met haar team behandelt ze per jaar zo'n 500 zaken, waarin eergerelateerd geweld een rol speelt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag