Volledig scherm
© AD

5000 jaar oude nederzetting opgraven bij Leidsenhage

Archeologen beginnen volgende week met het opgraven van een duizenden jaren oude nederzetting onder een parkeerterrein bij winkelcentrum Leidsenhage.

De wetenschappers denken er in vijf weken veel waardevols uit de steentijd uit de grond te halen op het terrein tussen de Burgemeester Banninglaan en de Berberis.

,,We hopen grondsporen van de hele nederzetting uit 3000 voor Christus uit die specifieke periode te vinden. Dan hebben we echt iets moois in handen,'' zegt archeoloog André Kerkhoven, de projectleider.

Vooronderzoek
Dat er archeologische vondsten gedaan zullen worden, bleek al uit eerder vooronderzoek. Zo'n onderzoek is wettelijk verplicht op plekken waar gesloopt wordt. De sloop van delen van Leidsenhage is begonnen als onderdeel van een metamorfose die het 40 jaar oude winkelcentrum een nieuwe impuls moet geven. ,,Ons onderzoek is mooi geïntegreerd in het sloop- en vernieuwproces,'' zegt Kerkhoven. ,,We staan niemand in de weg.'' In totaal werken twaalf archeologen aan het project met zes van hen in de grond onder het parkeerterrein zelf.

Belangstellenden kunnen op 26 maart en 6 april uitleg krijgen van de archeologen zelf. Dat kan tussen 12.30 en 16.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag