Volledig scherm
© anp/Jacques Zorgman

'700 vluchtelingen extra blijft de ambitie'

Den Haag is niet van plan om het aantal op te nemen statushouders terug te schroeven als de rijksbijdrage tegenvalt. Dat stelde wethouder Joris Wijsmuller (HSP) woensdagavond in een debat over huisvesting en begeleiding van bijna 2200 statushouders. Dit tot chagrijn van zijn coalitiegenoten VVD en CDA.

Het stadsbestuur wil dit jaar 700 extra vluchtelingen onderdak bieden, bovenop de wettelijke taakstelling. Daarom zoekt Wijsmuller woonruimte voor 2166 statushouders.

Het kabinet trok onlangs 500 miljoen euro extra uit voor opvang en begeleiding van vluchtelingen met een verblijfsstatus. Hoeveel hiervan voor Den Haag bestemd is, blijft nog zeker een week onduidelijk. Dit voorjaar vroeg Wijsmuller 20 tot 25 miljoen euro extra van het rijk voor zorg, onderwijs, begeleiding en bijstand voor de nieuwkomers. Verschillende fracties betwijfelen of die eis volledig gehonoreerd wordt. Ook de wethouder verwacht wel 'een paar gaten'.

Rechtse partijen vinden dat Wijsmuller geen extra vluchtelingen moet opnemen als de rijksbijdrage tegenvalt: ,,De landelijke opgave mag niet worden afgewenteld op de gemeente,'' zei CDA-fractieleider Daniëlle Koster. ,,Er mag geen extra gemeentegeld naar de huisvesting en begeleiding,'' viel coalitiecollega Frans de Graaf het CDA bij.

De Haagse coalitie is op dit punt verdeeld. Linkse partijen zullen een eventuele extra gemeentelijke bijdrage wel steunen. Wijsmuller zelf wil ook niet terugkrabbelen: ,,De ambitie moeten we vol overeind houden. Ik voer nu niet alle gesprekken met omwonenden om straks met de boodschap te komen: Sorry, we gaan toch niet door.''

Woonplekken
Het stadsbestuur heeft inmiddels al een kleine tweeduizend woonplekken aangewezen, onder meer in het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout, nieuwbouwhuizen in Ypenburg, containerwoningen op De Binckhorst en een oud zorgpand aan de Scheveningseweg.Een ruime meerderheid in de gemeenteraad steunt alle plannen grotendeels.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag