Hans Middendorp ex-waterschapbestuurder
Volledig scherm
Hans Middendorp ex-waterschapbestuurder © Daniella van Bergen

71-jarige Hagenaar krijgt werkstraf voor zwartmaken Hans Middendorp

De politierechter veroordeelt een 71-jarige Hagenaar tot een werkstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk, vanwege het beledigen en het zwartmaken van ex-waterschapbestuurder Hans Middendorp. ,,U hebt het slachtoffer echt aan de schandpaal genageld”, zei de rechter vandaag tegen de Hagenaar.

De man was een buurtgenoot van de vrouw met wie Hans Middendorp in 2017 ruzie kreeg in het Haagse Bos. Middendorp moest destijds voor de rechter komen omdat hij de vrouw een duw gegeven zou hebben, nadat haar hondje in het bos naar hem zou hebben gehapt. Uiteindelijk werd de bestuurder in 2018 door het gerechtshof vrijgesproken van het duwincident, maar toen was hij zijn baan als hoogheemraad bij waterschap Delfland al kwijt. De heisa rondom het duwincident zou aan zijn vertrek hebben bijgedragen. 

‘Domme en agressieve man’

De 71-jarige Hagenaar die vanmiddag bij de rechter verscheen, liet ook van zich horen. Hij stuurde Middendorp  beledigende mails over het duwincident, waarin de bestuurder onder meer werd uitgemaakt voor ‘smeerpijp’ en ‘leugenachtige vrouwenmepper’. Hij plaatste ook blogs op Facebook waarin hij flink tekeerging. Hij maakte de waterschapbestuurder hierin onder meer uit voor ‘domme en agressieve man’. Omdat die teksten voor iedereen te lezen zijn, werd daarmee ‘de goede naam en eer van Middendorp aangetast’, oordeelde de rechter woensdag.

Quote

Er zullen wel vaker mensen zijn die het niet leuk vinden wat ik schrijf

71-jarige verdachte

De 71-jarige Hagenaar erkende dat hij ‘de grenzen had opgezocht’, maar beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. ,,Er zullen wel vaker mensen zijn die het niet leuk vinden wat ik schrijf.” Hij had zich kwaad gemaakt over het vermeende duwincident in het Haagse Bos. “Bij ons in het wijkje is er veel onrust over geweest.”

Schadevergoeding

De rechter meende dat de grenzen van de vrije meningsuiting door de Hagenaar ‘fors’ zijn overschreden. De man moet, naast zijn werkstraf, de ex-waterschapbestuurder ook een schadevergoeding betalen van 2100 euro.

De officier van justitie had een werkstraf van 40 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag