Volledig scherm
Raadslid Van de Velde (links) en wethouder De Greef voor het stadhuis van Wassenaar. © Montagefoto archief AD

Aan seksrel Wassenaar kleeft nog een flink prijskaartje

De seksrel in Wassenaar slokt tienduizenden euro's gemeenschapsgeld op. De gemeente betaalt niet alleen het onderzoek naar de seksueel getinte uitspraken van oud-wethouder De Greef, maar draait ook op ook voor advocatenkosten. De Alphense burgemeester Bas Eenhoorn, inwoner van Wassenaar, is nauw betrokken bij de nasleep van de rel. Dat meldt het AD/Haagsche Courant.

 
Hij wilde haar, met de gordijnen dicht, wel een lesje leren, op zijn kamer, met een lichaamsdeel van 23 centimeter

In februari 2012 stond Wassenaar op zijn kop, nadat wethouder Henk de Greef WWW-raadslid Mary-Jo van de Velde ongepast zou hebben toegesproken op een borrel. Hij zou hebben gezegd dat hij haar, met de gordijnen dicht, wel een lesje wilde leren, op zijn kamer, met een lichaamsdeel van 23 centimeter.

De uitspraken werden nooit bewezen en leiden er nu toe dat Van de Velde uit de politiek stapt. 'Na de verkiezingen keer ik niet terug. Ik ben er helemaal klaar mee, die seksrel zal voor de rest van mijn leven aan mijn naam verbonden blijven', zegt hij tegen het AD/Haagsche Courant.

Tuchtrechter: BING-rapport zit onzorgvuldig in elkaar
Ook de gemeente Wassenaar kan de affaire nog steeds niet achter zich laten. Een rapport van onderzoeksbureau BING, opgesteld in opdracht van de gemeente, werd in twijfel getrokken door raadsleden Van de Velde, Ben Paulides (DLW) en Henk de Vries (WWW). Zij zijn naar de tuchtrechter gestapt, die begin deze week oordeelde dat het onderzoek onzorgvuldig in elkaar zit. De conclusies zijn nergens op gebaseerd, omdat deze twee raadsleden en Van de Velde niet meewerkten, terwijl zij juist overtuigd zijn dat De Greef de uitspraken deed.

Gemeente draait op voor de kosten
Die ene opmerking van de wethouder, wel of niet gemaakt, begint aardig in de papieren te lopen. De gemeente heeft niet alleen het 33.000 euro kostende onderzoek van BING betaald, nu blijkt dat ook de advocatenkosten van zowel oud-wethouder De Greef als BING worden opgehoest door de gemeente Wassenaar. Tot het betalen van de kosten voor de verdediging van BING, tot nu toe 19.000 euro, is Wassenaar contractueel verplicht.

Directeur Peter Werkman van BING tegen het AD/Haagsche Courant: 'Onderzoeken naar geschillen zijn altijd een risico, omdat er meestal wel iemand is die niet gelukkig is met de uitkomst. Daarom hebben wij standaard de clausule dat de opdrachtgever de procedurekosten van een bezwaar betaald.'

BING overweegt beroep
Dat BING 'broddelwerk' zou hebben geleverd, verandert daar niets aan. Sterker nog, de kans is groot dat die bedragen nog oplopen aangezien BING sterk overweegt om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, die het onderzoek onvoldoende vindt. Ook die kosten komen dan nog voor rekening van de gemeente Wassenaar.

Smaad
Ook raadslid Van de Velde laat nog van zich horen. Zij wil aangifte doen tegen het college voor smaad en/of laster. Zij vindt dat burgemeester Jan Hoekema het onderzoek gestuurd heeft, omdat hij niet alleen de onderzoeksvragen formuleerde, maar ook een partijgenoot van VVD'er De Greef inschakelde als 'meelezer' van het rapport.

Van de kant van wethouder De Greef komt er eveneens nog geen einde aan de rel. Hij is een zogenoemde 'artikel 12-procedure' begonnen. Daarmee vraagt hij het gerechtshof in Den Haag om zich te buigen over de beslissing van het Openbaar Ministerie om Mary-Jo van de Velde (WWW), Henk de Vries (WWW) en Ben Paulides (DLW) niet te vervolgen wegens smaad of laster. Om De Greef indien nodig van een advocaat te kunnen voorzien, heeft de gemeente al 8000 euro gereserveerd.

De Greef kon niet persoonlijk reageren op de laatste ontwikkelingen.

Eenhoorn: 'Wassenaar moet het uitzingen tot de verkiezingen'
Burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn, tevens inwoner van Wassenaar en prominent VVD'er, kreeg een controlerende functie tijdens de seksrel en is niet te spreken over de gang van zaken. Als 'meelezer' was het zijn taak te kijken of het rapport zodanig geschreven was, dat de raad er op een constructieve manier mee uit de voeten zou kunnen.

Eenhoorn had geen onderzoekende rol en verbeterde niks aan de tekst, benadrukt hij, maar toch werd het feit dat hij net als De Greef een VVD'er is als pijnlijk ervaren door een deel van de gemeenteraad. 'Het leek een voordeel dat ik Wassenaar en de betrokkenen goed ken. Achteraf gezien was het beter als iemand die Wassenaar minder goed kent was aangesteld. Ik kan nu begrijpen dat ik voor sommige mensen verdacht was', zegt Eenhoorn tegen het AD/Haagsche Courant.

Ook heeft het onderzoek volgens hem niets constructiefs opgeleverd. De verhoudingen in de raad zijn volgens hem 'nog steeds niet echt plezierig'.'Het is een kwestie van uitzingen tot de verkiezingen.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag