Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Aanhoudingen bij protestactie Extinction Rebellion: activisten dringen Internationaal Strafhof binnen

Meerdere demonstranten van de actiegroep Extinction Rebellion zijn vanmiddag aangehouden op basis van huisvredebreuk in het Internationaal Strafhof. Dat meldt de politie. De groep wilde aandacht vragen voor ‘de klimaatcrisis’.

De demonstranten gaven gisteren al aan dat zij voornemens waren een Haags gebouw te bezetten, maar wilden niet vertellen om welk het ging. Nu blijkt dat Extinction Rebellion het Internationaal Strafhof (ICC) aan de Oude Waalsdorperweg probeerde te bezetten. 

Omdat ze het gebouw binnendrongen zijn een paar demonstranten aangehouden. Hoeveel het er precies zijn, kan de politie nog niet zeggen. ,,We zijn momenteel nog aanhoudingen aan het verrichten.” 

Extinction Rebellion zegt ‘het systeem’ te willen veranderen om zo de schade van de klimaatcrisis te beperken. 

Nepbloed

Gisteren werden demonstranten van dezelfde groep al aangehouden toen zij bezig waren met de voorbereidingen van een protestactie op het Plein. De actievoerders wilden daar nepbloed gooien. In totaal werden gisteren zes mensen aangehouden en vervolgens net voor de geplande demonstratie weer vrijgelaten. De demonstranten besloten later alsnog actie te voeren door met het nepbloed te gooien. 

De groep zegt voorlopig niet van plan te zijn om te stoppen met de acties. Donderdag gaan ze in andere steden protesteren. Daarnaast hebben de actievoerders laten weten dat ze op onaangekondigde momenten met zogenaamde ‘zwermblokkades’ wegen tijdelijk willen blokkeren om zo het openbare leven te ontregelen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag