Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Aantal jongere leraren neemt toe in Haaglanden

Op basisscholen in Den Haag groeit het aantal meesters en juffen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar. Waar het aantal jonge leerkrachten landelijk juist afnam, was hier sprake van een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van 2010.

Quote

Haaglanden is een groeiregio, het aantal leerlingen stijgt

Ewald van Vliet

Dat blijkt uit cijfers van het datajournalistieke bureau LocalFocus. Stonden in 2010 in Den Haag nog 1102 basisschoolleerkrachten tussen de 25 en 35 jaar voor de klas, nu zijn dat er maar liefst 1195. Een stijging van 8,4 procent.

Ook in Zoetermeer, Delft en Westland was een toename, zij het minder sterk (4 procent). Dit gaat tegen de landelijke trend in, die laat zien dat het aantal jonge leerkrachten in de afgelopen vier jaar juist afnam. Stonden in 2010 nog 33.050 leerkrachten van 25 tot 35 jaar voor de klas, in 2014 waren dat er 30.367.

Volgens voorzitter Ewald van Vliet van scholenkoepel Lucas Onderwijs - met basisscholen in Delft, Westland, Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg - kan de stijging van het aantal jonge leerkrachten in de regio met drie factoren van doen hebben. ,,Haaglanden is een groeiregio, het aantal leerlingen stijgt. Dit in tegenstelling tot veel andere gebieden," legt hij uit. ,,Wat ook een verklaring kan zijn, is dat onze scholen veel samenwerken met lerarenopleidingen. Pabo-studenten kunnen bij ons stage lopen en ervaring opdoen. Vervolgens blijven velen van hen hangen na afloop van de studie."

Als derde noemt Van Vliet de investeringen die Lucas Onderwijs de laatste jaren heeft gedaan in het coachen van jonge docenten. ,,Leerkrachten die al jaren in het vak zitten, begeleiden docenten die net van de opleiding komen," legt hij uit. ,,Een jonge leerkracht wordt drie jaar lang gecoacht door iemand met ervaring en kan bespreken waar hij of zij tegenaan loopt. Die coaching wordt vaak als prettig ervaren."

Pensioengolf
Een 'keiharde verklaring' voor de stijging van het aantal jonge leerkrachten in deze regio, kan Lisa Westerveld van de Algemene Onderwijsbond vooralsnog niet geven. ,,Het is mogelijk dat hier als eerste banen vrijkomen door een pensioengolf onder oudere docenten."

Het aantal mannelijke basisschoolleerkrachten neemt in de regio nog altijd af. Het aandeel mannen is hier - met 12 procent - zelfs lager dan het landelijk gemiddelde van 14, blijkt uit cijfers in de Onderwijsatlas primair onderwijs.

  1. Strandtenthouders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Strandtent­hou­ders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’

    Strandtenthouders aan de Nederlandse kust vragen vandaag op een bijzondere wijze aandacht voor hun financiële problemen. Ondernemers van Texel tot Zeeland hebben met hun strandbedden en tafeltjes teksten op het strand geschreven en die met een drone vanuit de lucht gefilmd. Ze willen dat de loonkosten van hun personeel worden vergoed. Het filmpje wordt aangeboden aan het kabinet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag