Volledig scherm
© ANP

Acht jaar cel voor man die vrouwen brandmerkte en uitbuitte

De rechtbank heeft vandaag Huseyin E. veroordeeld tot een zeer zware straf voor het jarenlang seksueel uitbuiten van twee vrouwen. Het OM hoopt dat meer vrouwen nu de stap durven zetten aangifte te doen.

De rechtbank veroordeelde de Hagenaar tot acht jaar cel, een jaar hoger dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. Ook moet E. een van de twee vrouwen een schadevergoeding van bijna drie ton betalen.

Aanklager Wouter Bos is verguld met de uitspraak. Hij hoopt dat door de zware straf voor E. meer vrouwen naar de politie durven te stappen. ,,Het feit dat deze vrouwen 4,5 jaar in deze situatie hebben geleefd, zonder dat iemand het zag, bewijst wel dat het volop moet plaatsvinden.’’

Aangiftes

Mensenhandelzaken zijn voor het Openbaar Ministerie moeilijke zaken. Extra moeilijk omdat de laatste jaren de prostitutie vaker thuis plaatsvindt en uit het zicht verdwijnt, zegt Bos. ,,Er zijn echt aangiftes nodig.’’ Ook is het volgens hem belangrijk dat de politie investeert in de relatie met het slachtoffer. Daardoor blijft het slachtoffer achter haar aangifte staan en voelt ze zich gehoord. ,,Het is de donkere keerzijde van ons liberale prostitutiebeleid. Prostitutie is niet verboden, dus toon maar aan dat het niet vrijwillig is. En het wrange is dat het jaren kan voortbestaan zonder dat je het aan de buitenkant ziet.’’

De twee vrouwen van E. werkten als prostituee toen ze beiden een ‘relatie’ met het hem kregen. Hij nam hun geld en controleerde het leven van de vrouwen volledig. Als ze aan het werk waren, moesten ze zelfs laten weten als ze naar de wc gingen.

Een van de vrouwen vertelde twee weken geleden dat ze zó is gehersenspoeld dat ze nu aan haar moeder gedetailleerd vertelt wat ze doet. ,,Dat wil ze niet, maar ik ben het zo gewend geraakt.’’ Ook hadden ze tatoeages met zijn naam. ,,Dan kon iedereen zien dat ik van hem was’', vertelde een slachtoffer. Zij krijgt ook de schadevergoeding van bijna drie ton. Het tweede slachtoffer trok haar aangifte in. Zij is weer in de armen van E. beland. Voor het vonnis maakte het intrekken van haar aangifte niet meer uit, omdat ze ook bleef volhouden dat ze niet gelogen had.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag