Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Acht maanden cel geëist tegen NFI-medewerker die sjoemelde met eigen bloed

Een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, hoorde voormalig NFI-medewerkster Sandhja K. vandaag in de rechtbank tegen zich eisen, omdat ze twee keer was betrapt op rijden met te veel alcohol op en met haar eigen bloedmonsters had gesjoemeld.

De 39-jarige ex-medewerkster van het Nederlands Forensisch Instituut werd in 2016 betrapt toen een agent haar zag slingeren over de weg en de auto ‘bijna loskwam van de grond toen ze over een drempel reed’. Ze had bovendien een klein kind achterin en reed bovendien 80 waar ze maar 50 kilometer per uur mocht. Uit de blaastest bleek dat ze ruim vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed had. Een paar baco’s de avond ervoor en drie glazen Leffe die dag waren de boosdoener, zo verklaarde K. tegen de agenten. Ze moest haar rijbewijs inleveren.

De tweede keer dat ze tegen de lamp liep was in februari 2017. Haar auto werd rijdend gesignaleerd door een kentekenscanner. Agenten die vervolgens controleerden of K. weer de weg was opgegaan zonder rijbewijs, troffen haar inderdaad achter het stuur. Om 08.00 uur ’s ochtends blies ze 1155 ugl, vijf keer de toegestane hoeveelheid. Ze had de avond ervoor inderdaad veel gedronken, bekende ze. Ze was 04.00 uur thuisgekomen en om 06.00 uur weer opgestaan om naar haar werk te gaan. ’s Ochtends werd nog een flinke slok jenever uit de fles genomen om de kater het hoofd te bieden.

Stagiair

K. vroeg om een contra-expertise van de metingen. Naar eigen zeggen kwam het idee om met het bloed te sjoemelen pas bij haar op toen de buisjes bij het NFI werden afgeleverd. Ze deed navraag bij collega’s om erachter te komen waar het afgenomen bloed wordt opgeslagen en hoe een contra-expertise in zijn werk gaat. Bij kennissen probeerde ze ‘voor een stagiair’ uit te vissen hoe alcohol gemaskeerd kan worden. Een zuur zou het beste werken, kreeg ze van een oud-studiegenoot te horen.

De Amersfoortse ging enkele weken later op een zaterdag naar het NFI. Ze speurde er de vriezers af naar haar eigen bloedmonsters. Hoewel ze zelf op een andere afdeling werkte, kon ze met haar toegangspas gewoon op de plek waar haar stalen waren opgeslagen komen. Bij de eerste lade ging het echter mis. De buisjes worden ondersteboven opgeborgen, maar K. wist dat niet, waardoor de monsters uit de doos kletterden. Ze zette ze terug maar in de verkeerde volgorde. Toen het NFI daar drie dagen later achter kwam, werd een veiligheidsrisico gemeld.

Alarmbellen

Uiteindelijk wist K. het juiste bloedstaaltje te vinden en deed er een paar druppels water bij. Ook toen ze de tweede keer gepakt werd, snorde ze het monster op en lengde het aan met water. De enorme verschillen tussen de blaastest en het sjoemelbloed én het feit dat K. tegen een agent had gezegd dat ze bij het NFI werkte, deden de alarmbellen afgaan. Na nieuw onderzoek in Engeland kwam de fraude aan het licht.

Sandhja K. betuigde vandaag spijt. Ze betreurde dat ze de reputatie van het NFI bezoedeld had. Ze is haar baan kwijt, gescheiden, heeft geen huis en leeft van haar spaargeld. ,,Ik ben diep gezonken, ben alles kwijtgeraakt. Door mijn eigen schuld. Uit schaamte. Ik wilde niet dat de buitenwereld dit te weten kwam.” Ze erkende tegenover de rechters dat ze een alcoholprobleem heeft. In 2007 was ze ook al eens aangehouden voor rijden onder invloed. Inmiddels is ze ervoor in behandeling.

Quote

Ze is zo flagrant over de schreef gegaan dat de gevolgen niet alleen voor haar waren, maar ook voor het NFI

Officier van justitie

De officier van justitie eiste vandaag een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook mag K., als het aan het Openbaar Ministerie ligt, twee jaar niet meer autorijden en drie jaar geen ambt meer bekleden. ,,Ze had een torenhoog alcoholgehalte in haar bloed”, aldus de officier van justitie. ,,Ze is zo flagrant over de schreef gegaan dat de gevolgen niet alleen voor haar waren, maar ook voor het NFI. Voortaan kan iedereen zeggen: misschien is er wel mee gesjoemeld. Vragen over de integriteit blijven komen.”

De advocaat van K. benadrukte vooral het menselijk drama dat zich in het leven van haar cliënt voltrokken heeft. ,,Ze heeft keer op keer verkeerde keuzes gemaakt. Uit schaamte en angst voor ontdekking. Het is als een spiraal waar je niet meer uitkomt. Ze is letterlijk alles kwijt. Het enige lichtpuntje is dat als je de bodem hebt gezien er alleen nog maar een weg omhoog is.” De advocaat vroeg de rechtbank om géén onvoorwaardelijke celstraf op te leggen en af te zien van een ambtsverbod. De uitspraak is over twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (65%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (10%)
6525 stemmen