Volledig scherm
Nico van der Lely. © Frank Jansen

Acteurs leren kinderen nee zeggen tegen drank

Schoolgaande kinderen in de regio gaan leren hoe je nee zegt tegen alcohol. De Delftse kinderarts Nico van der Lely gaat daarvoor acteurs inzetten, die situaties gaan naspelen.

Quote

De komende jaren wil ik deze bewustwor­ding verder laten groeien

Nico van der Lely

Ook al weet je dondersgoed dat het niet goed voor je is, zeg maar eens nee als je vrienden een biertje pakken. Om jongeren onder meer te leren hoe je weerstand biedt, gaat er op scholen in de regio een proef draaien, waarbij acteurs in de klas situaties naspelen.

Het project is een initiatief van de bekende kinderarts Nico van der Lely, die vindt dat jongeren niet moeten drinken. Hun hersens, die nog in ontwikkeling zijn (dat gaat door tot de leeftijd van 23 jaar), lopen er schade door op. Een van de successen van zijn lobby is de verhoging van de leeftijd voor de verkoop van alcohol, die in 2014 van 16 naar 18 jaar is gegaan.

Tien jaar geleden richtte de medisch specialist in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft de eerste 'alcoholpoli' op voor het oplappen van comazuipers. Bijzonder aan de poli is dat jongeren begeleiding krijgen van een psycholoog om de kans op herhaling te verkleinen.

Bewustwording
Nu wil Van der Lely zich gaan richten op meer bewustwording. ,,De komende jaren wil ik deze bewustwording verder laten groeien en daarom zal ik me, in overleg met politie en justitie, naast de ouders ook meer gaan richten op sportverenigingen en het onderwijs.''

Dat gaat hij onder meer doen via het nieuwe project met de acteurs, dat al voorzichtig aan het proefdraaien is. Met het project zullen honderden middelbare scholieren worden bereikt. Het Reinier de Graaf ziekenhuis steunt de proef.

Door acteurs in te zetten hoopt Van der Lely de boodschap 'in die koppies te krijgen'. Met pubers is dat een uitdaging. ,,We noemen dat de puberparadox. Je weet dat iets niet goed voor je is en toch doe je het.'' Ouders zeggen wel al vaker nee. Uit de cijfers blijkt dat ze strenger zijn geworden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag