Volledig scherm
Archiefbeeld © anp

Actie tegen 16-jarige was om uitreis Syrië te voorkomen

UpdateDe politie in Den Haag is in actie gekomen tegen een 16-jarige moslima om de uitreis van een 18-jarige man uit Schiedam naar Syrië te voorkomen. Onder leiding van de rechter-commissaris vond vervolgens een huiszoeking plaats. Hierdoor werd de uitreis voorkomen.

Quote

Er moet direct gehandeld worden als het Openbaar Ministerie dit noodzake­lijk acht

Woordvoerder politie Den Haag

De actie van de politie leidde op sociale media tot een storm van verontwaardiging. Mensen werden kwaad omdat het meisje zomaar van straat was gehaald. Volgens de politie is het echter niet zo dat agenten zelfstandig mensen van straat haalt. De politie voerde naar eigen zeggen 'de uitdrukkelijke instructie van het Openbaar Ministerie Rotterdam uit'. Vervolgens vond een huiszoeking plaats onder leiding van een rechter-commissaris.

Terrorisme
De politie stelt dat terrorisme top-prioriteit heeft, waardoor er direct gehandeld moet worden 'als het Openbaar Ministerie dit noodzakelijk acht'. In een persbericht laat de politie verder weten dat de advocaat van het meisje ten onrechte meent dat er sprake was van vrijheidsberoving, mishandeling en belediging. ,,Door dit te stellen verdraait advocaat Ruperi de feiten. De politie benadrukt dat hier geen sprake van is. De verantwoordelijkheid voor deze actie ten aanzien van het meisje is geinitieerd door het Openbaar Ministerie Rotterdam. De politie-eenheid Den Haag heeft hier uitvoering aan gegeven en deze opdracht op correcte wijze uitgevoerd'', aldus een woordvoerder. Volgens de politie hebben de uitspraken van de advocaat  geleid tot een oproep tot een demonstratie bij politiebureau Hoefkade. De politie staat naar eigen zeggen 'in verbinding met de mensen in deze wijk, de samenwerking verloopt voortreffelijk en dit wil de politie graag zo houden'.

Verbolgen
Ruperti zegt zaterdag in een reactie dat hij verbolgen is. ,,Ik verdraai geen enkel feit. We proberen al een week opheldering te krijgen waarom de politie mijn cliënte van straat heeft geplukt, haar spullen in beslag heeft genomen en haar vier uur lang heeft vastgehouden op het bureau, zonder advocaat. Als de politie uitleg geeft, stellen wij geen vragen meer.'' De advocaat wil dat de rijksrecherche of de Kinderombudsman onderzoek doet. Ruperti vindt ook dat de politie 'olie op het vuur gooit' over de mogelijke demonstratie. ,,Ik heb daar niets mee te maken. Er is al langer onrust over de politie daar, het rommelde al voor het bericht.''

Verdenking
De advocaat stelde vrijdag dat politiemensen in burger op 4 februari het meisje in Den Haag zonder verdenking hadden opgepakt en verhoord op het bureau. Haar telefoon zou door een agent in burger uit haar handen zijn afgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie is het meisje zelf naar het bureau gekomen, nadat haar telefoon was afgenomen in een onderzoek naar een potentiële uitreiziger (18) uit Schiedam.

Volgens het OM is de telefoon inderdaad door agenten 'uit haar handen gepakt'. ,,Omdat we die telefoon ongecodeerd nodig hadden voor dat onderzoek'', aldus een woordvoerster zaterdag.

De potentiële uitreiziger werd dezelfde dag, 4 februari, opgepakt omdat justitie vermoedt dat hij zich wilde aansluiten bij de gewapende strijd van Islamitische Staat in Syrië of Irak. Het meisje zegt volgens Ruperti dat ze de jongen niet kent.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag