Volledig scherm
Activisten van Pegida trokken een nikab aan om te onderzoeken of de politie ze ook zou aanhouden tijdens Prinsjesdag. © AD

Actievoerders van Pegida trekken nikab aan om agenten te toetsen op handhaving in Den Haag

Zo’n vijf actievoerders van Pegida zijn vanmiddag gekleed in een nikab de Haagse binnenstad ingetrokken om ‘te kijken of nu wel selectief’ wordt gehandhaafd door de politie. 

Pegida-voorman Edwin Wagensveld (zelf niet gehuld in een nikab) is tevreden met het resultaat. ,,We zijn vanaf de Koekamp richting het Plein gelopen en zijn een paar keer aangehouden door agenten.” Hoewel ze volgens Wagensveld eerst werden uitgejoeld door omstanders, kregen de vijf nadat ze hadden uitgelegd dat het om een actie ging, vooral veel duimpjes. ,,Ik ben opgelucht. Er kwamen mensen naar ons toe die zeiden dat ze ons steunden.” 

Het doel van de actie was om te zien of agenten de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende bekleding zouden handhaven. ,,We zijn het zat dat er met twee maten wordt gemeten. Op een gewone doordeweekse dag wordt er niets mee gedaan, maar tijdens zo’n elitefeest op Prinsjesdag, controleren en handhaven ze wel. Ze zien het op zo’n dag dus wel als een gevaar.” 

Portofoon

Nog voordat de actievoerders in nikab werden aangehouden, hoorde Wagensveld via de portofoon van agenten dat ze niet wisten hoe ze met de situatie moesten omspringen. ,,Ik hoorde ze zeggen: wat moeten we ermee? Waarop het antwoord volgde: gooi het maar op id-controle.” 

Op een filmpje dat is gedeeld op Twitter is te zien dat meerdere in nikab gehulde actievoerders van Pegida over straat lopen en in gesprek gaan met een vrouwelijke politieagent. ‘Natuurlijk, waar men normaal niet  controleert, nu de elite een feestje viert, kan ineens wel alles uit de kast getrokken worden, is een boerka een gevaar’, schrijft de Pegida-voorman op Twitter. 

,,We kwamen op het idee nadat gisteren een nikabdraagster bij Rotterdam Centraal de boel had vertraagd omdat ze zich weigerde te identificeren”, vertelt Wagensveld. Voor hem staat de volgende actie al op de kalender. ,,We hebben net te horen gekregen dat we 28 september bij de Saoedische en Turkse ambassade mogen demonstreren tegen de salafistische geldstromen die in Nederland binnenkomen. We willen burgemeester Krikke op scherp zetten.” 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag