Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

AD zoekt bevrijdingsbaby’s

OproepVoor een verhaal over 75 jaar vrijheid zijn we op zoek naar 74-jarige mensen uit de regio Den Haag die rond 9 februari 1946 geboren zijn. Ben of ken jij iemand een bevrijdingsbaby en kom je uit Westland, Delft, Den Haag of Zoetermeer? Deel uw jeugdherinneringen met ons.

De bevrijding van in mei 1945 stond niet op zichzelf. Het leidde tot een niet eerder vertoond Nederlands record. Negen maanden na de feestelijke meidagen van 1945 beleefde de residentie een heuse geboortepiek van rond de 16.000 baby’s, vanaf februari 1946. Dat is het hoogste aantal geboorten dat ooit geteld is in één jaar. Er waren na de invasie van de geallieerden op D-day veel huwelijken gesloten, die dus al snel vruchtbaar bleken. 

Het CBS spreekt van ‘een verhoogd aantal concepties ten gevolge van de gunstige perspectieven’. Vanwege de explosieve bevolkingsgroei kregen de kinderen van de geboortegolf de naam ‘babyboomers’.

Hoe groeiden zij op? 

Een groot deel van Den Haag lag in puin door bombardementen, de V2's en aanleg van de Atlantikwall. Een kwart van de bevolking, 135.000 mensen, was geëvacueerd. De volwassenen pakten de draad weer op, kinderen speelden tussen de ruïnes. Voedsel was een tijd de bon.

Uitgaande van een zwangerschap van 40 weken zijn we op zoek naar mensen die geboren zijn op of rondom 9 februari 1946, die inmiddels dus zo’n 74 jaar oud zijn. Deel de herinneringen van uw jeugd in Den Haag met de lezers. Wat betekent dit jubileumjaar van de Vrijheid voor u? Is het een soort dubbel feest?

Reacties naar vrijheid@ad.nl.

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag