Agenten zetten de rijksweg A12 bij Utrecht af, nadat ADO-hooligans over de weg liepen. Vluchtend voor de politie.
Volledig scherm
Agenten zetten de rijksweg A12 bij Utrecht af, nadat ADO-hooligans over de weg liepen. Vluchtend voor de politie. © ANP

ADO begrijpt dat fans niet naar stadion in Utrecht mogen

ADO-trainer Fons Groenendijk begrijpt de beslissing van de Utrechtse burgemeester Van Zanen om geen Haagse fans toe te laten in stadion Galgenwaard. Al vindt hij het jammer dat fans daardoor gisteren niet de enerverende strijd (3-3) tegen FC Utrecht konden bekijken. ,,Voetbal is een feest, dat hebben we hier weer gezien''.

Van Zanen besloot Haagse fans gisteren uit Utrecht te weren, vanwege incidenten zaterdag. ADO-fans hadden zich verzameld in een restaurant vlakbij Utrecht. Een deel van hen vluchtte bij het zien van de politie de A12 op. De rijksweg werd korte tijd afgesloten om ongelukken te voorkomen. Twintig personen werden aangehouden voor het lopen op de snelweg. Van Zanen achtte de kans groot dat het zondag wederom uit de hand zou lopen.

Quote

Niemand weet wat er precies gebeurd is en wij worden gestraft. Dit zijn geen ADO-supporters

Mattijs Manders

ADO-directeur Mattijs Manders legt zich net als Groenendijk neer bij de beslissing van de Utrechtse burgemeester. ,,Als je het risico niet kunt overzien, moet je zo'n besluit nemen.'' Maar hij zegt ook dit: ,,Niemand weet wat er precies gebeurd is en wij worden gestraft. Dit zijn geen ADO-supporters. Het gaat om mensen die wat met elkaar afspreken. Dan kun je mensen met een Albert Heijn-tas ook wel hooligan noemen.''

Het is bekend dat harde kernen van rivaliserende clubs van tijd tot tijd met elkaar afspreken om met elkaar op de vuist te gaan. Opvallend was dat de hooligans dit weekend wilden afspreken in een woonwijk. Doorgaans worden die 'afspraakjes' op afgelegen plekken gemaakt.

Ondiep

Feyenoordhooligans wisten zaterdag Utrechtse 'hoolies' te treffen in een woonwijk in het Utrechtse Ondiep. Met tientallen stapten de volledige in het zwart geklede vechtersbazen uit een gehuurde touringcar. De twee groepen, van elk tientallen hooligans, vlogen vloekend op elkaar in. Er werd getrapt en geslagen en gegooid met vuurwerk. Tien minuten, een kwartiertje. Langer duurde het niet, deze scène die deed denken aan een losgeslagen saloongevecht in een slechte cowboyfilm. De ME grendelde de straat af. De wapenstok werd getrokken. Hooligans, soms gewond, namen de benen. Het bloed zat daarna nog op de terrasstoelen, waarmee driftig heen en weer was gegooid.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag