Volledig scherm
Zo werd het supportershome van ADO Den Haag vanochtend aangetroffen. © Regio 15

ADO geschokt na vondst handgranaat: ‘Er hadden doden kunnen vallen’

VIDEOBij ADO Den Haag is met boosheid en onbegrip gereageerd op de vondst van een handgranaat. Vanochtend ontdekte een medewerker dat het explosief vastzat aan het supportershome, pal naast het stadion van de voetbalclub. ,,Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen.”

Door Yorick Groeneweg

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst hebben de handgranaat inmiddels meegenomen. De forensische opsporing verricht verder onderzoek. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Een medewerker van het supportershome ontdekte vanochtend het explosief en alarmeerde daarna de politie. 

Bij ADO Den Haag schrokken ze vanochtend van het incident. Dat gevoel heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid en onbegrip. ,,Het is natuurlijk onacceptabel en weerzinwekkend dat een onverlaat tot een dergelijke daad komt”, vertelt algemeen directeur Mattijs Manders.

De selectie van ADO Den Haag ging vanochtend ‘gewoon’ het veld op voor een training, terwijl in het hoofdgebouw ook het kantoorpersoneel aan de slag ging. Toch had Manders geen goed woord over voor de actie. ,,Dagelijks passeren tientallen voetgangers en fietsers ons supportershome, inclusief schoolgaande jeugd. Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen. Dat gaat ieder besef te boven en elke norm te buiten. Er hadden hier gewonden, of nee erger, doden kunnen vallen.”

Volledig scherm
De omgeving van het Cars Jeans Stadion is een tijdje afgesloten. © Regio 15

Ajax

Het is nog niet bekend wie het explosief heeft achtergelaten. Naast de granaat, die was bevestigd aan de muur van het clubhuis voor supporters, werden drie kruizen getekend, het stadswapen van Amsterdam. ADO-hooligans richtten eerder dit jaar meerdere vernielingen aan in de stad van hun rivaal Ajax. Daar werden ’s nachts meerdere gebouwen besmeurd met leuzen en hakenkruizen. Ook het standbeeld De Dokwerker werd beklad met groen-gele verf, de clubkleuren van ADO. 

Quote

Dit is een nieuw dieptepunt in het betaald voetbal

Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf

,,Dit is een nieuw dieptepunt in het betaald voetbal”, reageert Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf, op de vondst van de handgranaat. ,,Je moet er niet aan denken dat dat ding afgaat als je erlangs loopt. De drie kruizen wijzen wel naar een bepaalde richting, maar het is gissen waarom. Het zou met De Dokwerker te maken kunnen hebben, maar ook met de komst van Juventus.”

De Italiaanse topclub speelt morgen in Amsterdam de kwartfinale van de Champions League tegen Ajax. Juventus-supporters onderhouden al jaren een warme band met ADO-fans. Toch begrijpt Van Leeuwen niet wat er nu gebeurd is. ,,Dit is iets heel raars, een nieuwe gradatie in supportersproblematiek.”

Van Leeuwen merkte de laatste jaren juist dat de sfeer in de stadions verbeterd is. ,,Er gebeurt nagenoeg niks meer. Als er dan iets is, gaat het over vuurwerk of spreekkoren.” 

Toch worden wedstrijden tussen ADO en Ajax nog altijd zonder uit-supporters gespeeld. Van Leeuwen: ,,En als straks blijkt dat dit echt uit Amsterdamse hoek komt, zal burgemeester Krikke niet genegen zijn dit te veranderen.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1333 stemmen