Volledig scherm
PREMIUM
De auteurs Winfred en Annelies Haase van het boek Vanzelfsprekend maar niet normaal in het atrium van het stadhuis, een belangrijke plek voor Duivesteijn. © NICO SCHOUTEN

Adri Duivesteijn had minister of staatssecretaris moeten worden, maar zijn imago werkte tegen hem

eeuwig den haagWinfred en Annelies Haase hebben 6 jaar gewerkt aan een boek over de betekenis van Adri Duivesteijn (PvdA). Hun conclusie: ,,Omdat hij zowel een visionair als een macher was, had hij minister of staatssecretaris moeten worden.'' Maar zijn imago werkte tegen hem.

Het boek Vanzelfsprekend maar niet normaal is opgedragen aan Hannah en Age, de kleinkinderen van de auteurs. De auteurs vinden dat Adri Duivesteijn niet vergeten mag worden, omdat hij een stempel drukte op de stadsvernieuwing en op de stedebouwkundige ontwikkeling van Den Haag en Almere. ,,Hij is een reus.‘’

Het echtpaar verrichtte diepgaand onderzoek naar de sporen die Duivesteijn in 35 jaar als politicus heeft achtergelaten. Hij als stedebouwkundige, zij als kunsthistorica. Ze doken de archieven in van de gemeenteraden, de Tweede en Eerste Kamer en spraken maar liefst 54 mensen, onder wie PvdA'ers Wim Kok, Jacques Wallage, Ad Melkert en architecten als Carel Weeber en Jo Coenen. Ze hadden vijftien keer een gesprek met Duivesteijn zelf. Deze ontmoetingen, in totaal 50 uur, werden naar voren geschoven vanwege zijn afnemende gezondheid.

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag