Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Afscheid juffen met cadeautjes

Cadeautjes over en weer en veel mooie woorden. De laatste dag voor de zomervakantie is een bijzonder afscheid voor juffen, kinderen en ouders.

Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Het is warm in het klaslokaal van de groepen 1 en 2C van de Maria Bernadette basisschool in Leidschendam. Niet alleen omdat de temperatuur buiten hoog is en de zon een oranje gloed geeft door de zonneschermen. De warmte is vooral ook overdrachtelijk. Kinderen, ouders, juffen, directeur Ronald Duijs en adjunct-directeur Peter Ham nemen hartelijk afscheid van elkaar met zelfgemaakte cadeautjes, tekeningen, limonade en cupcakes. Hier houden mensen van elkaar.

,,Om twaalf uur gaat de school dicht, na het grote uitzwaaimoment. En dan gaan we als team met elkaar lunchen'', zegt Duijs op de laatste schooldag. Er zullen ook nog een paar mooie woorden worden gesproken, zegt hij. Dat ook hij, als directeur, in zijn kamer wordt verrast met tekeningen - 'Waar ik heel blij mee ben'- komt volgens hem omdat de Maria Bernadette een kleine school is waar iedereen elkaar kent. Uitgebreid afscheid nemen voor de zomervakantie is al een aantal jaren een goede gewoonte.

De klassenmoeders hebben eerder in de week met andere ouders 'Vriendenboeken' gemaakt voor de juffen. ,,Interviewtjes met onze kinderen en hun foto's erbij.''

Op hun beurt hebben juffen Marjo van der Meer en Marjan 't Lam cadeautjes voor de klassenmoeders. ,,Klassenmoeders zijn onmisbaar. Ze regelen alles'', zegt Van der Meer.

Voor iedere juf is er een vaas met ingegraveerde tekst 'The teacher changes the world. One child a time' van de ouders. Plastic bekertjes limonade en cupcakes gaan enthousiast rond. Oudere kinderen uit andere klassen lopen door de gangen en stoppen voor het lokaal met ouders en juffen om even te blijven kijken. Dan is het grote uitzwaaimoment. ,,Maar morgen zijn er gewoon weer juffen op school. Om de klassen op te ruimen'', zegt Duijs.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag