Volledig scherm
Bloemen op de plek waar de 71-jarige Hagenaar werd mishandeld. © AD

Afschuw in hippe winkelstraat over mogelijk fataal tienergeweld tegen 71-jarige

Buurtbewoners en ondernemers rond de Willem de Zwijgerlaan in het Statenkwartier kunnen er met hun pet niet bij. Dat nota bene in hun gezellige winkelstraat op klaarlichte dag een 71-jarige man zo is mishandeld door een paar tieners dat de man mogelijk daardoor is overleden.

De compacte laan met een Hema en een Albert Heijn en wat leuke eettentjes is nou niet bepaald een schimmig achterafstraat waar je zo’n zwaar misdrijf verwacht. ,,Op klaarlichte dag. Ik ben ook helemaal verbaasd. Hoe haal je het in je hoofd”, zegt Homan Lee , de ondernemer die al veertien jaar zijn bourgondisch restaurant Flavor’s op de hoek Willem de Zwijgerlaan en Frederik Hendriklaan runt.

Volledig scherm
De plaats delict werd na de mishandeling door de politie afgezet. © Regio15

Het 71-jarige slachtoffer liep rond 15.00 uur naar een afspraak en volgens een buurtbewoner passeerde hij het sandwich-tentje op de Willem de Zwijgerlaan, toen drie knapen die daar wat rommelden aan een fiets hem onder handen namen. ,,Triest. Heftig.”

De man werd volgens de politie aanvankelijk opgevangen door omstanders en liep na het geweld ‘gewoon’ terug naar zijn woning aan de Blois van Treslongstraat. Daar werd hij onwel. Hulpdiensten werden opgeroepen: ambulances en een traumahelikopter. De man werd gereanimeerd. Vanmiddag meldde de politie dat hij in het ziekenhuis is overleden. De recherche onderzoekt of er een verband is tussen de dood van de man en het gewelddadige incident dat zich eerder afspeelde.

Er is een TGO-team (Team Grootschalige Opsporing) opgetuigd: een groot politieteam dat de zaak onder regie van een officier van justitie onder het vergrootglas legt en op zoek is naar de jongens. Getuigen die maandag rond 15.00 uur iets op de Willem de Zwijgerlaan hebben gezien - het incident, het rondhangen of de vlucht van de tieners - worden verzocht zich te melden.

Quote

Normen en waarden lijken er soms niet meer te zijn

Homan Lee

‘Zwaar straffen’

Ondernemer Homan Lee hoopt dat de jongeren voor het incident zwaar gestraft worden, mocht bewezen worden dat zij geweld op hun geweten hebben. ,,En er niet afkomen met een taakstraf, of wegkomen met een straf volgens het jeugdstrafrecht.’’

De agressie gericht op de 71-jarige noemt hij stuitend en ongelooflijk. ,,Normen en waarden lijken er soms niet meer te zijn. Vroeger had je als tiener respect voor ouderen. Dan zei je; ‘Ja, mijnheer, nee, mijnheer’.’’

Maurits Roels van Autobedrijf Rob Leeuwenburgh aan de Blois van Treslongstraat leeft mee. ,,Triest dat dit gebeurd is. Iedereen kent elkaar in deze straat. Het is een rustige buurt. Er gebeurt nooit iets.’’ 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag