Agent in zaak Mitch Henriquez krijgt voorwaardelijke celstraf, tweede agent vrijgesproken

UitspraakEen van de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De andere agent werd door het gerechtshof Den Haag vrijgesproken. Politiechef Erik Akerboom heeft na de uitspraak toegezegd dat beide agenten hun baan mogen houden. 

Volledig scherm
De rechters in de strafzaak tegen de agenten (VLNR) Rechter L. Gerretsen-Visser, voorzitter W. Bruinsma en rechter W. van Boven. © ANP

Het Openbaar Ministerie eiste méér in het hoger beroep tegen de agenten DH01 en DH02. Ze kreeg minder. DH02 werd vandaag door het Gerechtshof zelfs helemaal vrijgesproken. DH01 werd wel veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijk, maar ook het beroepsverbod van twee jaar dat het OM had gevraagd, is niet toegewezen.

Voor DH02 verliep de dag zoals hij hoopte. Met zijn collega was hij in hoger beroep gegaan omdat hij vindt dat hij de arrestatie zo goed als ogelijk had uitgevoerd. De raadsheren van het Gerechtshof gaven hem daarin gisteren gelijk.

Het geweld dat hij gebruikte was, zo is de conclusie nu, rechtmatig. Niet te hard en te veel zoals eerder de rechtbank, het Openbaar Miniserie en de politie bij het interne onderzoek oordeelde. Aan het begin van de aanhouding stompte hij hem hard op het gezicht en wreef hem pepperspray in de ogen. Juist omdat hij dit tijdens het begin van de aanhouding deed, met als doel zo snel mogelijk het verzet van Henriquez te breken, handelde hij terecht, zegt het Hof.

Nekklem

Volledig scherm
Mitch Henriquez overleed eind juni 2015 een dag na zijn aanhouding. © Facebook

Voor DH01 pakte de uitspraak gisteren een stuk minder gunstig uit. Hij werd gisteren wel veroordeeld. Wetend van de risico’s had hij nooit zo lang de nekklem mogen gebruiken. Een beroepsverbod kreeg hij niet. Onder meer omdat hij nu al vier jaar zijn werk amper kan uitoefenen.

De uitspraak van het Hof is opvallend omdat voor het eerst tijdens de al jaren durende procedure het handelen van de twee agenten apart wordt gezien. Tot nu toe ging het altijd om de combinatie van het geweld van de twee agenten. Dat zou anders geweest zijn als DH02 pas later het geweld had gebruikt, toen DH01 al minuten zijn arm om de hals van Mitch had geklemd. ,,Dat is cruciaal’’ aldus de persraadsheer gisteren.

Klap

Voor de familie van de Arubaan is de uitspraak ‘een klap in het gezicht’, zei Gerald Roethof namens de ex en zoon van Mitch. Hij vindt het zorgelijk dat het Hof stelde dat de nekklem niet op voorhand strafbaar is. Alleen omdat de greep zo lang duurde, is de agent hiervoor veroordeeld. ,,Als samenleving kan je de vraag stellen of je hier mee blij moet zijn.”

Quote

Wie iemand doodslaat om niets , die krijgt een grote straf van God

Maria Henriquez, Moeder van Mitch

De moeder van Mitch gelooft niet dat de waarheid boven water is gekomen. ,,De straf van de agenten komt nog wel van God. Wie iemand doodslaat om niets , die krijgt een grote straf van God.’’

Advocaat Richard Korver die haar bijstaat zegt de uitspraak onbegrijpelijk te vinden. ,,Ik vind eerlijk gezegd dat ook in de beginfase pepperspray gebruiken, slaan, een nekklem aanleggen terwijl hij door vier collega’s in bedwang wordt gehouden... nou ik denk dat het Europese Hof die zich ook over de zaak buigt, dit als marteling zal bestempelen.”

Baangarantie

Kort na de uitspraak reageerde ook de politie. Erik Akerboom zei de baangarantie die zijn voorganger Gerard Bouman aan de agenten gaf als ‘een gegeven’ te beschouwen. Daarmee definitief bevestigend dat de agenten hun baan kunnen houden. ,,Ik voel mij als korpschef verantwoordelijk voor de professionaliteit van het politieoptreden, maar ik voel ook de plicht om te zorgen voor mijn mensen”, was zijn reactie. ,,Politiewerk is en blijft mensenwerk.”

Omdat het Hof wel stelde vraagtekens te hebben dat de agenten niet ter plekke eerste hulp verleenden aan Mitch, maar hem in het busje hesen, hoopt Korver dat de agenten wel nog vervolgd kunnen worden voor het nalaten van zorg.

Mitch Henriquez werd op27 juni 2015 gearresteerd in het Zuiderpark. Na zijn dood een dag later ontstonden er dagenlang rellen in de wijk. De politie bleek later de impact van de arrestatie te hebben onderschat.

Verslaggever Jorina Haspels was bij de uitspraak aanwezig en twitterde mee. 

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag