Volledig scherm
Foto ter illustratie, deze straatroof is in scène gezet. © Frank Jansen

Agententekort geeft straatrovers de vrije hand

De personeelstekorten bij de politie waren vorig jaar zo groot dat minder inbraken en straat­roven werden opgelost. Vakbonden vrezen voor de zomer, als ook agenten op ­vakantie gaan.

Quote

Nu komt de zomer er weer aan. Dan gaan agenten op vakantie. Ik hou mijn hart vast.

Woordvoerder van de ANPV

Door onderbezetting ging het vorig jaar op veel plekken in de regio mis. Het ergst was het in Westland, Midden-Delfland, Delft en Rijswijk, zo staat in een jaarrapportage van de politie. Het hennepteam moest haar taak in de zomervakantie zelfs neerleggen.

In genoemde gemeenten ontsprongen vorig jaar inbrekers en straatrovers het vaakst de dans. In 2015 - 51 straatroven - werden nog 33 verdachten aangehouden, een jaar later was het aantal roven toegenomen, maar daalde het aantal aanhoudingen tot 15. In het rapport staat verder dat het aandeel opgehelderde inbraken is afgenomen.

In Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar liepen overvallers en straatrovers minder risico te worden opgepakt dan in 2015. Inbrekers hadden daarentegen meer kans om achter de tralies te verdwijnen.

Den Haag doet het nog het beste. Gerekend over het totaal aantal misdrijven werden er daar relatief meer opgelost, maar afgesproken doelstellingen over straatroven en overvallen werden niet gehaald.

Reorganisatie

Als oorzaak wordt gewezen naar de reorganisatie die bij de politie wordt doorgevoerd. Hoewel er nog steeds vacatures zijn, bezweert een zegsman dat het inmiddels de goede kant opgaat. ,,De ergste pijn hebben we in 2016 wel gehad, dat was een puinjaar. De tekorten doen zich niet meer zo sterk voor.’’ Hij benadrukt dat geen zaken de prullenbak zijn ingegaan. ,,Alles wordt opgepakt, alleen met een langer tijdsbestek dan we gewend zijn.”

Desondanks maken politievakbonden ACP en ANPV zich ernstige zorgen. Zij zeggen dat er sprake is van een structurele onderbezetting, waarbij wijkteams worden gebruikt als grabbelton om bij te springen waar gaten vallen. ,,Nu komt de zomer er weer aan. Dan gaan agenten op vakantie. Ik hou mijn hart vast’’, aldus een woordvoerder van de ANPV.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (73%)
  • Nee (22%)
  • Neutraal (5%)
1967 stemmen