Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Alle hens aan dek om warmte in Den Haag

Het kwik stijgt deze week naar tropische temperaturen en dus halen hulpdiensten en zorginstellingen alles uit de kast om Hagenaars de warmte door te laten komen.

GGD Haaglanden waarschuwt voor de extreme hitte om de gezondheidsproblemen die de hitte kan veroorzaken. En dus geeft de GGD enkele tips voor de komende dagen. Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Maar liever geen alcohol. Verder zegt de GGD dat je beter in de schaduw kan blijven en lichamelijke inspanning moet beperken. Houd je woning koel. En: let op ouderen en kleine kinderen.

Zorginstelling Florence neemt deze tips ook ter harte. Volgens woordvoerster Yvonne Polderman is het hitteprotocol in werking getreden. ,,Dat betekent dat we extra goed op onze bewoners letten. We delen gedurende de hele dag ijsjes uit en vers fruit. We hebben onze medewerkers gevraagd nog eens het nationaal hitteplan goed door te pluizen”, stelt Polderman. ,,Maar ook voor henzelf is het belangrijk op te letten; we hebben hen aangeraden de koelte op te zoeken, inspanning over de hele dag te verdelen, luchtig gekleed te komen en heel veel te drinken.”

Reizigers

Drinken mag gelukkig komende dagen ook gewoon in de tram of bus. De HTM laat weten dat reizigers hun gekoelde water of gekoeld drankje mee mogen nemen, al blijven ijsjes en milkshakes en dergelijke nog steeds niet toegestaan. Ook bekommert de HTM zich uiteraard om haar eigen personeel: tussen 14.00 uur en 18.00 uur deelt de vervoerder extra water uit én mogen chauffeurs in een korte broek hun dienst in.

De vervoerder verwacht geen problemen op de tramrails. Door de hitte kunnen spoorstaven uitzetten, maar dat vangt de vervoerder op door zogeheten compensatielassen. Mochten er wel problemen ontstaan, staat de technische dienst klaar om in te grijpen. De HTM zet extra bussen en trams in voor vervoer naar Scheveningen, vanwege de verwachte vele strandgangers. 

Vertraging

Treinreizigers moeten wél hun hart vasthouden. Terwijl HTM aan de ene kant weinig problemen verwacht, is ProRail wél bang voor storingen door het uitzetten van het spoor. Dat zou betekenen dat treinen kunnen stilvallen en daarbij de airco van de treinen. ProRail zet daarom extra monteurs in en gaat gestrande reizigers zo snel mogelijk proberen te evacueren. 

Op zo’n negentig stations zijn inmiddels watertappunten geopend waar reizigers gratis een flesje kunnen vullen met kraanwater, meldt NS. 

Rijkswaterstaat heeft ook een hitteprotocol ingesteld voor gestrande automobilisten. Die worden zo snel mogelijk naar een andere locatie gebracht, zodat ze niet in de brandende zon hoeven te wachten. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan vooral een paraplu mee te nemen voor het geval ze toch langs de kant komen te staan en uiteraard een lading water mee te nemen in de auto.

Watergevecht

Mocht je stranden op Den Haag Centraal en je wordt bevangen door de hitte, kan je alsnog langs het Malieveld. Daar wordt morgenmiddag om 17.00 uur een watergevecht gehouden.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag