Links Lisette van den Heuvel. Zij nam initiatief voor de actie. Rechts Robert Medenblik
Volledig scherm
Links Lisette van den Heuvel. Zij nam initiatief voor de actie. Rechts Robert Medenblik © Mondial

Alle mondkapjes verzamelen! Haagse organisaties starten met grootschalige inzamelingsactie

Vanochtend om 09.00 uur klinkt het startsein. Drie grote organisaties beginnen dan met de inzameling van mondkapjes voor huisartsen, ziekenhuizen en anderen die betrokken zijn bij de zorg voor wie in de regio Haaglanden met het coronavirus besmet is geraakt.

Burgers en bedrijven die op dit moment mondkapjes hebben, zonder die nu nodig te hebben voor hun eigen veiligheid, doen er goed aan deze beschikbaar te stellen aan huisartsen, ziekenhuismedewerkers en andere zorgprofessionals. Met deze ‘dringende oproep’ hopen drie Haagse organisaties vanaf vandaag zoveel mogelijk mondkapjes in te zamelen.

Transmurale zorg, Mondial Van der Velde Verhuizingen en Xtra Welzijn roepen bedrijven en particulieren op om mondkapjes in te leveren en beschikbaar te stellen aan huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgprofessionals. De mondkapjes kunnen vanaf 9.00 uur worden ingeleverd bij onder andere de wijkcentra van Xtra Welzijn, het Multi Functioneel Centrum bij ADO Den Haag en de logistieke Hub van Hubbel Lastmile, op bedrijventerrein ZKD.

Inleveren

,,Het spreekt voor zich dat we geen hulpmiddelen willen onttrekken aan het reguliere zorgcircuit, maar juist bij het midden en kleinbedrijf en bij de burgers die de mondkapjes niet nodig hebben”, verduidelijkt Lisette van den Heuvel, directeur Stichting Transmurale Zorg Den Haag. ,,Alle RIVM eisen worden in acht genomen bij zowel het inleveren van de mondkapjes als het ophalen en verdelen onder de ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgprofessionals.’’

Bij bedrijven en burgers die nu wellicht niet al hun mondkapjes nodig hebben, denkt de organisatie van de actie aan onder anderen schilders, tandartsen, nagelstylistes, scheepsbouwers en pluimveehouders.

Quote

Er zijn ook al schorten met lange mouwen en handschoe­nen nodig.’’

Lisette van der Heuvel, Stichting Transmurale Zorg Den Haag

Hoewel het zaak is zoveel mogelijk mondkapjes in te zamelen, wijst Van den Heuvel erop dat inmiddels in de zorgsector ook andere tekorten ontstaan: ,,Er zijn ook al schorten met lange mouwen en handschoenen nodig.’’

Dus worden ook bijvoorbeeld slagers uitgenodigd om schorten in te leveren en wordt aan keukenpersoneel in de horeca gevraagd om hetzelfde te doen met handschoenen.

Besef

Omdat de tijd dringt en het dus zaak is de actie snel bij veel inwoners van de regio Haaglanden onder de aandacht te krijgen, hebben de organisatoren aan bekende Hagenaars gevraagd om de actie te ondersteunen. Dat heeft er al toe geleid dat acteur Bas Muijs, de programmamakers Sander van der Pavert en Dennis Weening, plus diverse spelers van ADO Den Haag hebben aangeboden om de actie her en der te ondersteunen.

Quote

Gezonde mensen die niet met coronapatiënten werken, hebben die mondkapjes helemaal niet nodig

Lisette van der Heuvel

Van den Heuvel gaf de eerste aanzet tot de actie. ,,Helemaal aan het begin van de afgelopen werkweek had ik het achter mijn bureau bedacht. Vanuit het besef dat we iets moesten gaan doen om zorgprofessionals aan extra mondkapjes te helpen." 

Afgiftepunten

Haar eerste zorg van logistieke aard: ,,Je moet laagdrempelige inleveradressen hebben, want niet iedereen rijdt even naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Daarop bracht het MKB Den Haag mij in contact met Mondial Van der Velde Verhuizingen. Zij gaan nu voor de afgiftepunten zorgen.”

Ze richt niet alleen haar pijlen op bedrijven en professionals die wellicht meer mondkapjes in huis hebben dan ze op korte termijn nodig hebben. Al snel kwam het ook bij haar op dat particulieren zich mogelijk aangesproken zouden voelen om door hun onlangs gehamsterde mondkapjes weer beschikbaar te stellen.

Bescherming

,,Want", weet Van den Heuvel, ,,gezonde mensen die niet met coronapatiënten werken, hebben die mondkapjes helemaal niet nodig. Dus geef alsjeblieft die kapjes aan zorgmedewerkers die deze vorm van bescherming wel dringend nodig hebben.”

Zie voor een overzicht van alle inleverlocaties en openingstijden  www.allemondkapjesverzamelen.nl.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag