Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Alle woningbouwplannen in Den Haag onzeker door regels stikstofuitstoot

De woningbouwplannen in Den Haag liggen onder vuur door de regels rond de uitstoot van stikstof. De landelijke regelgeving kan zorgen voor uitstel of zelfs afstel van bijna alle bouwprojecten. Ook de verbouwing van het Binnenhof staat op het spel. 

De Haagse VVD-wethouder Boudewijn Revis zei vanmiddag tegen de NOS dat hij zich grote zorgen maakt. Het nieuwe beleid rondom stikstofuitstoot heeft volgens hem namelijk ‘afstel of uitstel als gevolg.’ Alle bouwplannen zullen dan ook onder de loep worden genomen. 

De Raad van State deed eind mei uitspraak over de uitstoot van stikstof en stelde nieuwe regels op over activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken. Hierbij moet er eerst toestemming worden verleend aan activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor omliggende natuurgebieden. Zowel Den Haag als Eindhoven, beide steden zijn omringd door natuur, ondervinden hierdoor veel hinder wat betreft de woningbouwplannen. Deze zullen stuk voor stuk tegen het licht moeten worden gehouden. 

Volgens Revis moet er dan ook een uitzondering komen op de stikstofregels in Den Haag. Hij wil liever dat er gekeken wordt naar de ‘grote vervuilers, zoals veeteelt, industrie, landbouw. Laat woningbouw dan voorgaan’, is zijn boodschap. Toch is het onwaarschijnlijk dat Den Haag op een uitzonderingspositie van het kabinet kan rekenen, meldt de NOS. ‘Dat zou een te algemene oplossing voor specifieke problemen per gebied zijn.’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag