Volledig scherm
De Koningstunnel gaat morgen voor een halfjaar dicht. © Remco Zwinkels

Alles uit de kast bij afsluiting Koningstunnel, toch half uur file

Geen mogelijkheid wordt het komende halfjaar onbenut gelaten om het verkeer tijdens de afsluiting van de Koningstunnel toch zoveel mogelijk door te laten rijden. Toch moeten forensen, met name in de spits, rekening houden met vertraging. Die kan oplopen tot een half uur.

De gemeente Den Haag zet alle mogelijke middelen in om de overlast van de werkzaamheden aan de Koningstunnel (20.000 auto's per dag) zoveel mogelijk te beperken. Vanaf het begin van de werkzaamheden, morgen, worden tien verkeersregelaars ingezet. Twee van hen rijden op een scooter om zo goed mogelijk te kunnen zien op welke plekken het verkeer toeneemt.

Verder worden de instellingen van verkeerslichten veranderd. Kruisingen worden ook fysiek aangepakt. Rijstroken worden bijvoorbeeld op de Zuid-Hollandlaan al afgezet om te voorkomen dat er te veel verkeer richting de Koningstunnel gaat. Ook op de plek waar de Koningskade en het Korte Voorhout samenkomen worden belijning en opstelstroken aangepast.

Zo moeten forensen die toch met de auto komen, zo min mogelijk tijd in de stadsfiles staan. Via de app Flitsmeister krijgen automobilisten die in de buurt van Den Haag rijden een pushmelding over de werkzaamheden. Ook is de afsluiting doorgegeven aan onder meer Google Maps en TomTom.

Die routeplanners zullen goed moeten zoeken naar de snelste route de stad in. Want ook de Sportlaan en de Segbroeklaan zijn nog tot en met 26 april afgesloten en de Erasmusweg gaat vanaf komende maand deels dicht. ,,Op een paar plekken komen de omleidingsroutes van de Koningstunnel en de Erasmusweg samen, daar kan extra drukte zijn", aldus een woordvoerder van de gemeente. De vertraging kan in de spits oplopen tot een half uur. De gemeente houdt een bergingsauto paraat om de weg na een ongeval zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.

Afstemmen

Quote

Als de werkzaamhe­den in de eerste maanden voorspoe­dig verlopen, kan de Koningstun­nel naar verwach­ting al voor 1 oktober open

Gemeentewoordvoerder

Volgens verkeerswethouder Robert van Asten lukt het niet altijd om werkzaamheden na elkaar te plannen, maar wordt wel geprobeerd overlast tot een minimum te beperken. ,,Den Haag groeit en wegenonderhoud is noodzakelijk voor onze verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de stad. We kijken jaren vooruit hoe al deze projecten gepland kunnen worden en stemmen deze af op evenementen in de stad en andere werkzaamheden in de regio.”

Winkeliers in de binnenstad hebben goede hoop dat de overlast tot een minimum wordt beperkt. ,,Het voortraject is prettig geweest. Dat schept vertrouwen", zegt Charlotte Kamermans van de Binnenstad Ondernemers Federatie. ,,Het is vervelend dat het moet gebeuren, maar wij hebben verteld wat voor ons de minst schadelijke periode is. Het werk valt nu in de zomervakantie en hopelijk is het aan het eind van de zomer afgerond.”

Volgens de gemeentewoordvoerder zouden de werkzaamheden oorspronkelijk tot 1 november duren. Dat is al 1 oktober geworden. ,,Als de werkzaamheden in de eerste maanden voorspoedig verlopen, kan de Koningstunnel naar verwachting al voor 1 oktober open.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7108 stemmen