Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Allochtone bruiloften luxueuzer en vaker

Het aantal dure, luxueuze bruiloften van multiculturele trouwlustigen neemt toe. Zaalexploitanten die chique zalen van flinke omvang kunnen bieden, maken dan ook gouden tijden door. Zo blijkt uit onderzoek.

Het gaat vooral om een toename van grootschalige huwelijksfeesten van Turken, Marokkanen, Hindoestanen en 'overige islamitische bruiloften'. Mensen met een niet-westerse achtergrond blijken trouwlustiger dan de autochtone bevolking. In Den Haag richten zeven zaalverhuurders zich op deze groeiende multiculturele markt; vier van hen doen dat in het luxe-segment.

,,Het zalenbedrijf dat zo'n feest aanneemt moet over de nodige vierkante meters beschikken'', legt Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit. Dit Leidse bedrijf bracht onlangs een publicatie uit over multiculturele feestzalen.

,,Je hebt die ruimte nodig, omdat er veel genodigden zijn. Een Turkse bruiloft telt gemiddeld 750 gasten.'' Bovendien komen de gasten van een multiculturele bruiloft overal vandaan, vaak van ver. ,,Dus moet er veel gratis of goedkope parkeerruimte in de buurt zijn'', gaat Verschoor verder. ,,Daarnaast wordt een deel van de huwelijken met mannen en vrouwen gescheiden gevierd. Bij Hindoestanen duren feesten ook wel meerdere dagen. Zij willen vaak zelf kunnen koken op zo'n feestlocatie.''

Het is Verschoor opgevallen dat nieuwe ondernemingen doorgaans een luxueuzer aanbod hebben en meer zalen aanbieden dan de al langer bestaande partycentra. De vraag naar meer luxe zou ingegeven zijn door de moderne leefstijl van een deel van de tweede en derde generatie. De nieuwe bedrijven zijn vaak al een jaar vooruit volgeboekt, al is dit met name in de weekeinden, want het overgrote deel van de multiculturele bruiloften wordt gevierd op zaterdag. ,,De zalen zijn ingericht met veel marmer, kroonluchters en steeds vaker ook met een brede trap, waar vanaf het bruidspaar de entree maakt.''

Nieuwe, luxe zaalconcepten hebben een groot bereik. ,,In Schiedam heb je sinds 2015 Het Paleis. Bijzonder chic. Als een paar daar het budget voor heeft dan maakt het ze niet uit dat ze daarvoor uit Utrecht of Den Haag moeten komen.''

Groeipotentie

Van Spronsen & Partners zien de komende vijf jaar de vraag naar (omvangrijke) feestzalen toenemen. De 'grootste groeipotentie' zit volgens het bedrijf in de categorie 'overig niet-westerse bruiloften' - daar vallen Turkse en Marokkaanse huwelijken niet onder - want het aandeel niet-westerse allochtonen (dat is inclusief Turken en Marokkanen) neemt de komende jaren met 18 procent toe terwijl het aantal autochtonen gelijk blijft.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Dief van portemonnee Haagse muzikant Ed Struijlaart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’
    PREMIUM

    Dief van portemon­nee Haagse muzikant Ed Struij­laart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’

    Een van de dieven die in oktober de portemonnee van de Haagse singer-songwriter Ed Struijlaart pikten tijdens een optreden in Zwolle, is afgelopen donderdag in Den Haag opgepakt. Tijdens het optreden in de Odeon werd de portemonnee met pinpas van Struijlaart door twee dieven uit zijn kleedkamer meegenomen. Het verhaal kreeg een bizarre wending toen een van de dieven via Instagram contact met hem zocht, zijn excuses aanbood en de pas naar Struijlaarts moeder stuurde.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag