Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

'Alsof daarmee jouw straatje ook is schoongeveegd'

ColumnIk had wel gehoord van de breedbekkikker maar nog nimmer van de breedplaatvloer. De breedplaatvloer is een onbetrouwbare ‘prefab-vloer’ waardoor mogelijk honderden gebouwen in Nederland niet veilig genoeg zijn.

Quote

Er zijn duizenden vierkante meters foute vloer gelegd - onder toeziend oog van de inspectie

Sjaak Bral

Twee zaken die mekaar versterken: winstmarges in de bouw die onder druk staan en terugtrekkend bouwtoezicht van de overheid. Dan kun je erop wachten tot het misgaat - en dat ging het ook. Het instorten van de vloer van de parkeergarage bij vliegveld Eindhoven was de wake-upcall: de constructie deugt niet. Da’s pijnlijk als je net 87.000 vierkante meter vloer heb geleverd, zoals het bedrijf BubbleDeck deed aan twee ministeries. De torens van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid - bekend als de Haagse Twin Towers - zijn ermee bezaaid. Ook de Hoge Raad, Europol en andere ministeries hebben de vloeren van ‘zelfverdichtend’ beton. De Twin Towers zijn nog geen vijf jaar oud en nu al zijn dus constructiefouten geconstateerd.

Dit levert een even lachwekkend als grimmig beeld op: veertien werkruimtes in de ministeries zijn gesloten en 113 werkplekken helemaal afgekeurd. Verboden te betreden. Nog lachwekkender is het verbod om in de ministeries met bureaus en kasten te sjouwen of samen te scholen in de torens. Daar wordt op toegezien door zogeheten ‘floorwalkers’. Die struinen door het gebouw en houden een oogje in het zeil. Of ze op een fluitje blazen als er meer dan drie mensen bij mekaar staan weet ik niet. Ik weet wel dat goedkoop wederom duurkoop is. 

Breedplaatvloeren zijn populair vanwege de makkelijke toepassing en de lage prijs; bovendien voldoen ze aan de steeds strengere milieu-eisen. De eigenaar van BubbleDeck wil niet geloven dat het aan zijn vloeren ligt en verwijst naar concurrenten die dezelfde vloeren leveren. Alsof daarmee jouw straatje ook is schoongeveegd. Er zijn duizenden vierkante meters foute vloer gelegd - onder toeziend oog van de inspectie. ‘Met goed functionerend bouwtoezicht was dit te voorkomen geweest’, stelt een hoogleraar bouwkunde van de TU Delft. Belangrijkste vraag is uiteraard wie dit gaat betalen. Ik heb een donkerbruin vermoeden: u en ik.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag