Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Ambassadeur eist opheldering over ‘Polendag’ op Haagse rechtbank

De ambassadeur van Polen wil opheldering over een speciale ‘Polendag’ die vandaag op de Haagse rechtbank werd gehouden. Sinds vanochtend vroeg werden in het Paleis van Justitie een slordige driehonderd zaken behandeld waarbij mensen met de Poolse nationaliteit verdacht worden van de meest uiteenlopende strafbare feiten.

Quote

Gaat de rechtbank dat met alle nationali­tei­ten zo doen?

Marcin Czepelak, Ambassadeur Polen

Dat gebeurt op initiatief van het Openbaar Ministerie, dat is overgenomen door de rechtbank. Het gaat om kleine zaken, die door de kantonrechter worden afgedaan. De reden is ‘puur efficiency’, laat een woordvoerder van justitie weten. ,,Als we veel kleinere zaken hebben, plannen we dat zo. Dan hoeven we maar één tolk te regelen.”

Dat op een enkele dag zoveel zaken behandeld kunnen worden, komt doordat veel verdachten niet op komen dagen, bijvoorbeeld omdat ze al lang niet meer in Nederland verblijven.

Polenmeldpunt

Hoewel de Poolse ambassadeur tot nu toe geen klachten ontving over de Polendag, wordt er op de ambassade aan de Javastraat met gefronste wenkbrauwen naar het initiatief gekeken.

Volledig scherm
Ambassadeur Marcin Czepelak © Leo van der Velde

Nadat jarenlang vooral óver in plaats van mét Polen in Nederland werd gepraat, wat onder meer leidde tot een Polenmeldpunt van de PVV voor overlast, kiest de ambassade van het Oost-Europese land de laatste maanden de tegenaanval. Zo worden de werkomstandigheden in Nederland voor met name laaggeschoolde arbeidsmigranten scherp veroordeeld.

Ook nu eist ambassadeur Marcin Czepelak opheldering, laat hij via zijn woordvoerder weten. ,,We willen graag van de rechtbank weten waarom ze ervoor kiezen om op één dag zoveel mensen van dezelfde nationaliteit op te roepen. Gaat de rechtbank dat met alle nationaliteiten zo doen?”

Het OM kon vandaag niet zeggen bij welke landen dit nog meer gebeurt. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag