Volledig scherm
© anp

'Ambtenaren Den Haag hebben te veel macht'

Ambtenaren hebben te veel macht buiten het IJspaleis. Zo'n twintig gemeentemedewerkers zijn benoemd tot bestuurder bij een bedrijf, vereniging of stichting die nauwe (financiële) banden heeft met de stad. En dat kan niet, oordeelt de Rekenkamer in een pittig rapport.

Quote

Daarnaast speelt het probleem van dubbele petten

Watze de Boer (Rekenkamer)

Haagse ambtenaren horen volgens de Haagse Rekenkamer geen bestuurder te zijn van vastgoedbedrijf Vroondaal, van de stichting Werkbij of van de wijkontwikkelingsmaatschappij Zuid-West. De kans op belangenverstrengeling is dan te groot. ,,Daarnaast speelt het probleem van dubbele petten'', zegt Rekenkamervoorzitter Watze de Boer.

,,Daarvan is sprake als opdrachtgever en opdrachtnemer in één persoon zijn verenigd. Je geeft bij wijze van spreken jezelf in de ene rol een opdracht en concludeert dan in de andere rol dat je die keurig hebt uitgevoerd.'' Net zo problematisch is het conflict waarin een ambtenaar-bestuurder terechtkomt als de belangen van gemeente en bedrijf niet (meer) gelijk lopen: ,,Dan kún je het niet goed doen.''

Afbouwen
Toch telt Den Haag buiten haar wethouders zo'n twintig ambtenaren die bestuurder of toezichthouder zijn geworden van zo'n zogeheten 'verbonden partij'. En dat moet stoppen, concludeert de Rekenkamer in het rapport Moeite met afstand. De adviescommissie onderzocht maandenlang het beleid rond gemeentelijke deelnemingen, zoals die er zijn met bekende partijen als Eneco, HTM en ADO Den Haag en minder bekende als Winkelpanden Den Haag BV en de NV Stadsherstel Den Haag.

De gemeente erkent in een reactie dat het anders moet. Sterker, ze is al 'aan het afbouwen'. Vier ambtenaren die als commissaris toezicht hielden op een aan de gemeente gelieerd bedrijf zijn hun bijbaan inmiddels kwijt. De meesten van de twintig ambtenaren die ook bestuurder zijn, wacht eenzelfde lot, belooft het stadsbestuur. En zij zullen niet worden vervangen door nieuwe gemeentemedewerkers. ,,Daar ben ik zeker niet ontevreden over'', zegt voorzitter De Boer.

Het rapport kraakt verder harde noten over de financiële risico's. Als een gemeente mede-eigenaar is van een bedrijf, stichting of vereniging kan het altijd fout gaan, maar de gemeenteraad heeft geen idee hoe groot die risico's zijn en wat er wordt gedaan om ze in te dammen. Het stadsbestuur is vaak wel op de hoogte, maar deelt de informatie niet. De Boer: ,,Als de gemeente participeert in een bedrijf, wordt de politiek op afstand gezet. Dus moet je vóóraf zoveel mogelijk helder hebben: wat ís precies het doel? Wat is het risico en hoe houden we die binnen de perken? Dat kan veel beter dan nu gebeurt.''

Volg AD Haagsche Courant ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag