Volledig scherm
Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het gebouw Rijnstraat 8 in november 2017. © ANP

Ambtenaren moeten 'handdoekjes leggen' in nieuw ministeriegebouw

Te weinig werkplekken, een gebrek aan privacy, en een slechte sfeer. Het zijn maar enkele van de vele klachten die ambtenaren hebben over Rijnstraat 8, het gebouw waar sinds november vorig jaar de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur & Waterstaat in zijn gehuisvest.

Het Center for People and Buildings deed in de periode augustus 2017-februari 2018 onderzoek naar het gebouw, dat ruim 3.000 werkplekken voor zo'n 6.000 werknemers telt. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de Dienst Terugkeer en Vertrek zitten in het pand.

'Handdoekjes leggen'

Quote

Krapte leidt tot 'handdoek­jes leggen', waardoor werkplek­ken niet beschik­baar zijn en schaarste wordt ervaren

Onderzoekers

Het idee voor het gebouw was dat mensen vaker voor flexwerken zouden kiezen, bijvoorbeeld vanuit huis. Hier vloeit ook meteen een van de meest gehoorde klachten uit voort: de drukte.

Vooral op maandag, dinsdag en donderdag is het dringen geblazen, en na 8.30 uur is het lastig een werkplek te vinden bij collega's in de buurt. 'Krapte leidt tot 'handdoekjes leggen', waardoor werkplekken niet beschikbaar zijn en schaarste wordt ervaren', schrijven de onderzoekers.

Architectuurprijs

Het gebouw won vorig jaar een architectuurprijs, iets wat bij de werknemers alleen maar meer hoon en ergernis oplevert. Mooi ogende zaken als doorzichtige halve bollen aan de muur die fungeren als telefoonplek ('gesprekken zijn gewoon te volgen') en lage bankjes ('zitting te diep en rugleuning te laag') zijn verre van praktisch. 'Eén van de leidinggevenden, die weet wat het is om rugklachten te hebben, zegt zijn medewerkers te hebben verboden om op deze bankjes te werken', staat in het rapport.

Andere klachten zijn een sombere sfeer, onder meer door het gebruik van zwart in het decor, onduidelijke iconen en bewegwijzering, en vieze toiletten en werkplekken.

Aanbevelingen

De onderzoekers komen met maar liefst 42 aanbevelingen. Zo moet er betere bewegwijzering komen, evenals geluidsdichte cellen waarin mensen kunnen bellen. Ook moet er functioneler meubilair komen én meer kleur in het gebouw.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het Rijksvastgoedbedrijf onder valt, laat weten de klachten serieus te nemen. Een woordvoerder laat weten: ,,Er wordt gewerkt aan een mix van verbeteringen op het gebied van facilitaire voorzieningen, inrichting en kleurgebruik voor verdere verbetering.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag