Volledig scherm
Rutte op weg naar het Catshuis voor een ontmoeting met de Zweedse minister-president. Archieffoto © ANP

Andere landen snappen er niks van: onze premier doet alles op de fiets

Trump heeft zijn ‘Beast’, Merkel wordt gereden in een Mercedes en ook andere regeringsleiders  arriveren vaak in luxe auto's bij officiële gelegenheden. Het is voor buitenlanders dan ook moeilijk voorstelbaar dat onze minister-president als het even kan de fiets boven zijn dienstwagen verkiest.

Volledig scherm
Premier Rutte en minister-president Karins van Letland op de fiets © @minpres

Mark Rutte haalt regelmatig de buitenlandse pers met zijn fietstochtjes, die hem niet alleen naar het Torentje brengen maar ook naar ontmoetingen met andere bestuurders. Zo kreeg hij maandag de Letse premier Karins op de pedalen tijdens een werkoverleg op het Lange Voorhout. 

Bij het Catshuis leverde het in december een bijzondere situatie op toen Rutte de Britse premier May ontving. De premier ging de wereld over toen hij voor het oog van talloze camera’s met een vrolijk ‘morning!’ zo de oprit op fietste. 

Waar je als minister-president vervolgens je tweewieler stalt, is nog onderwerp van discussie. Tijdens de vele  pensioenoverleggen afgelopen tijd kreeg Rutte van de beveiliging van het ministerie van Sociale Zaken op zijn donder omdat hij zijn fiets steevast aan een paaltje vastzette, in plaats van hem binnen te zetten. 

Aan de ritjes kunnen voor een minister-president echter ook nadelen zitten. Toen Rutte van zijn fiets viel in december kon hij de weken erna nogal lastig handen schudden bij internationale ontmoetingen. En laat dat nou net een heel belangrijke taak zijn voor een premier. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag