Sjaak Bral
Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral © Frank Jansen

Angst heeft inmiddels toegeslagen in de Scheveningse Bosjes

ColumnHet is lang geleden dat de stad zo in de greep was van een moord. De 56-jarige Etsuko, die afgelopen weekend dood werd aangetroffen in de Scheveningse Bosjes, lag naast haar gehandicapte hond. Dat beeld laat mij niet meer los. 

In de vredige Scheveningse Bosjes? Het is moeilijk te geloven. Oké, het is van oudsher een homobos, denk je dan meteen. Maar die zijn vooral met mekaar bezig.

Wat er dan wel aan de hand is? Het is ongetwijfeld het gesprek van de dag in koffiehuis de Prinsenvink, dat grenst aan het wandelgebied. Frank en Maryam, het echtpaar dat dit authentieke Haagse koffiehuis runt, zullen het er druk mee hebben. ‘D’r is hier altijd een krant. Ze lezen alleen de koppen en hebben meteen een oordeel’, zegt eigenaar Frank, die zijn koffiehuis beschrijft als ‘een clubhuis waar je geen lid van hoeft te zijn’.

Dan ben ik benieuwd wat het oordeel van de clientèle is over deze afschuwelijke zaak. Ik kan zelf niet zo heel veel theorieën over haar dood bedenken. Een gestoorde gek, dat zou kunnen. Daar lopen er steeds meer van rond. Wellicht ook op het Galgenpad, waar de arme vrouw werd aangetroffen.

Ook dat nog: Galgenpad. De vrouw liet daar dagelijks haar twee hondjes uit. De eerste: een wit keffertje, dat zaterdag door een voorbijganger in het bos werd aangetroffen zonder baasje. ‘Het leek alsof hij nergens bij hoorde’. De tweede hond is een zwarte labrador, die gehandicapt is. ‘Hij loopt met een looprekje’, zegt een passant. ‘Het was een heel liefdevol beestje’, zegt een andere bezoeker van het wandelgebied, waar veel hondenbezitters hun exemplaar uitlaten. ‘Om de verlamde hond te kunnen laten plassen droeg de vrouw haar labrador van boom naar boom’, weet deze bezoeker nog te melden.

U begrijpt, in dit gebied kent men elkaar. De angst heeft dan ook inmiddels toegeslagen in de Scheveningse Bosjes. Kun je hier nog wel veilig wandelen? Dan toch zeker niet op de kleine paadjes, is nu de heersende gedachte. En: wegwezen hier, voordat de schemering intreedt. Ik hoop dat deze zaak snel opgelost wordt; het beeld van die vrouw naast haar hond zal ik minder snel vergeten.

Wil je meer columns van Sjaak Bral lezen? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag