Volledig scherm
Begraafplaats Westduin. Foto ter illustratie. © NICO SCHOUTEN

Animo voor nationale herdenking in regio is fors

Voor de derde keer is vandaag op begraafplaats Westduin in Den Haag een herdenking van mannen en vrouwen die in deze regio door geweld om het leven kwamen. De groep nabestaanden is in korte tijd explosief gegroeid.

In 2015 konden Martin en Irene Roos het niet langer opbrengen om naar een uithoek van het land te reizen en daar dan met alle nabestaanden van moordslachtoffers de dood van hun zoon Alan te gedenken. Zo kwamen ze de emotionele klap maar niet te boven. Dan liever voortaan met zijn tweetjes de dood van Alan gedenken bij het monument op begraafplaats Westduin.

Deze herdenking, vandaag voor de derde keer, heeft inmiddels de titel regionale herdenking meegekregen. Er worden zestien mensen herdacht. Onder hen Alan Blok en Daan de Roos. Beiden werden op 14 mei 2000 in Loosduinen vermoord. Ook Claudia van Veen en haar twee dochters worden herdacht. Zij werden op 6 april 2005 in Zoetermeer vermoord door partner en vader Richard.

Groot

De organiserende stichting ziet liever een grotere herdenking, maar Martin Roos gaat daar niet in mee. ,,De redelijke kleinschaligheid van deze herdenking is voor meer mensen belangrijk. Dat blijkt ook uit de animo. Bovendien kan een deel van de mensen niet meer ver reizen. Zij gebruiken al een scootmobiel.''

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag