Volledig scherm
Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) © Rijksmuseum

Anti-slavernij club dreigt Den Haag met dwangsom om 'koloniale straatnamen'

De anti-slavernij activisten van De Grauwe Eeuw dreigen met een dwangsom richting de gemeente Den Haag, als zij niet als de wiedeweerga ‘koloniale’ straatnamen wijzigt. 

Of deze straatnaamborden in elk geval voorziet van uitleg over de andere kant van het verhaal. 

Volgens de actievoerders werkt de gemeente mee aan verheerlijking van slavernij zolang namen als Witte de Withstraat en J.P. Coenstraat blijven bestaan. De activisten vinden verheerlijking van de ‘koloniale massamoordenaars’ een vorm van racisme, waartegen gemeenten verplicht zijn op te treden. Ze dreigen met een dwangsom als Den Haag niet binnen zes weken op hun handhavingsverzoek reageert. De gemeente zegt geen naamborden weg te halen, maar houdt bij het geven van nieuwe namen wel rekening met ‘nieuwe politieke inzichten en nieuwe kennis’. 

Het verzoek van de Grauwe Eeuw om straatnamen te wijzigen of in elk geval te voorzien van extra uitleg over de schaduwkanten van de vernoemde personen is ook gestuurd naar de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Leiden en Breda.

  1. Cabaretier Hans Dorrestijn: Eenzaamheid past in alle kunstvormen
    VIDEO

    Cabaretier Hans Dorrestijn: Eenzaam­heid past in alle kunstvor­men

    In de 100 minuten durende voorstelling van HOT, waar wetenschap en kunst worden gecombineerd, laat cabaretier Hans Dorrestijn het publiek lachen om de ellende die eenzaamheid met zich mee brengt. Dorrestijn stond maandag in de Koninklijke Schouwburg samen met harpiste Lavinia Meijer, professor Eric Schoenmaker en gedragsbioloog Patrick van Veen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Eenzaamheid past namelijk in alle kunstvormen, volgens de cabaretier.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag