Volledig scherm
Jacques Moerman, hier met een maquette van kasteel Keenenburg, wil een ereplaquette voor dominee Hambrouck. © Daniella van Bergen

'Antonius Hambrouck moet ereplaquette krijgen'

Dominee Antonius Hambrouck moet in Schipluiden een ereplaquette krijgen. De Historische Vereniging Oud-Schipluiden is hiervoor een geldinzamelingsactie gestart.

Hambrouck, die in 1661 op het Chinese eiland Formosa (nu Taiwan) werd onthoofd, stond van 1632 tot 1647 op de kansel van de Oude Kerk van Schipluiden. ,,Het is van de gekke dat de man die in de 18e en 19e eeuw in Nederland een nationale held was, in Schipluiden alleen op de lijst van dominees staat," aldus voorzitter Jacques Moerman. ,,Zelfs in Taiwan is hij in verschillende musea te vinden." 

De Schipluidense dominee reisde, met vrouw en kinderen, op verzoek van de Verenigde Oost-Indische Compagnie via Nederlands-Indië naar het Chinese Formosa om daar de Ware Boodschap te brengen. Klein minpuntje, het redelijk overhaaste vertrek had mogelijk ook te maken met het feit dat hij onbetaalde rekeningen, ter waarde van ongeveer een half jaarsalaris, bij Schipluidenaren had opgebouwd. De kerk betaalde de schuld later.

De Nederlandse nederzetting Fort Zeelandia op Formosa werd geregeld belaagd door Chinese opstandelingen. De dominee was een belangrijke, diplomatieke tussenpersoon, die pendelde tussen de strijdende partijen, maar uiteindelijk door de Chinezen werd onthoofd. Zijn gezin is deels vermoord, deels gevangengenomen.

Quote

Zo'n ereplaquet­te hoeft niet zoveel geld te kosten, ik denk aan enkele duizenden euro's.

Jacques Moerman

Dapper

,,Later werd hij een voorbeeld van opofferingsgezindheid en dapperheid." Op dit moment is Hambrouck alleen zichtbaar in een beeldengroep in de Laurenskerk in Rotterdam, zijn geboorteplaats.

,,Zo'n ereplaquette hoeft niet zoveel geld te kosten, ik denk aan enkele duizenden euro's. En we hopen een kunstenaar uit de regio te vinden die iets moois kan maken," aldus Moerman, die eigenlijk vindt dat zo'n plaquette ook in Hambroucks kerk op Formosa moet komen. Zie ook: www.historischeverenigingoud-schipluiden.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag