Volledig scherm
Met de gestolen pinpas nam de verslaafde man snel 200 euro op. © ANP XTRA

AOW’er (70) bijna doodgeslagen voor ‘lullige’ 200 euro door verslaafde

Een 70-jarige Haagse AOW’er is volgens het OM bijna doodgeslagen voor een ‘lullige 200 euro’. De drugsverslaafde Oktay K. had de man op 3 december om hulp gevraagd, maar ging met zijn vuisten los op het hoofd van de bejaarde toen hij geen geld kreeg. 

Het slachtoffer ziet nog dubbel. Het OM wil de dader vervolgen voor poging tot doodslag. Bij de rechtszaak vandaag omschrijft de officier van justitie de AOW’er als een ‘zachtaardige man’, aan wie Oktay K.(35) zich opdrong. Zij kenden elkaar van de pizzeria in de buurt waar de verdachte als bakker werkte. Maar Oktay was aan lager wal geraakt door gebruik van cocaïne. De oudere man wist dat niet. De verdachte klopte bij hem aan voor steun en bivakkeerde er soms een week. 

De man die rond moest komen van zijn AOW leende zelfs geld voor hem bij de buren. Maar op 3 december zei hij ‘neen’ en dat werd hem bijna fataal. De pizzabakker sloeg zijn weldoener enkele malen hard op het hoofd en er volgde een worsteling. Van het gevecht dat ruim 4 minuten duurde zijn geluidsopnamen gemaakt op een mobieltje. Daarin is geschreeuw en gegil te horen. ,,Hou je mond, het is bijna klaar”, zou de verdachte geroepen hebben. Het lukt hem uiteindelijk om de pinpas van de bejaarde uit zijn broekzak te halen. Hij nam de benen om snel 200 euro op te nemen. Het slachtoffer bleef achter met zwaar hoofdletsel.  

‘Ongelofelijk letsel’

Quote

Sorry voor alles, het spijt me

Verdachte

De officier van justitie spreekt van ‘ongelofelijk letsel’: bloedingen in hersenen, gebroken neus. ,,Was dit het waard?” Hij vindt dat de afranseling van de bejaarde man is te kwalificeren als poging tot doodslag. Het slachtoffer begrijpt niet waar hij dit aan verdiend heeft. ,,Ik hielp je en zo heb je me bedankt”, staat in zijn verklaring. 

Hij wil een schadevergoeding van 27.000 euro voor het leed dat hem is overkomen. Oktay is schuldbewust. ,,Sorry voor alles, het spijt me.” Het OM heeft op de zitting geen strafeis gesteld, omdat de reclassering nog met een rapport moet komen. Deskundigen adviseren TBS onder voorwaarden, maar die moeten nog worden uitgewerkt. De advocaat vindt in elk geval dat er geen sprake is van poging tot doodslag, maar zware mishandeling. 

De rechtszaak gaat 26 augustus verder.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7277 stemmen