Volledig scherm
Stadhuis Den Haag

Architect Haags stadhuis beschuldigd van seksueel misbruik

Vijf Amerikaanse vrouwen hebben Richard Meier, die onder andere het Haagse stadhuis ontwierp, beschuldigd van seksueel misbruik. De New York Times publiceerde een artikel waarin de vrouwen hun verhaal doen. De 83-jarige Amerikaan maakte bekend zich gedurende een half jaar terug te trekken als partner van zijn eigen bureau.

Zo vertelt Laura Trimble Elbogen, destijds zijn assistent, dat Meier haar in haar eerste week vroeg zich uit te kleden. Meier was toen 75 jaar. Ze wees hem af maar durfde nooit naar buiten te treden, uit angst haar baan kwijt te raken. Ook zou hij in het bijzijn van andere vrouwelijke medewerkers zijn broek naar beneden hebben getrokken en liet hen naaktfoto's van andere vrouwen zien. De beschuldigingen gaan tot bijna veertig jaar terug. ,,Ik was in de jaren '80 uitgenodigd voor een feestelijk diner bij hem thuis, maar bleek de enige gast te zijn", laat meubelontwerper Carol Vena-Mondt weten. Na het eten sleepte hij haar door de gang naar het bed. ,,Ik schreeuwde 'nee, nee, nee' maar hij was erg agressief. Uiteindelijk lukte het om vrij te komen en vluchtte ik naar mijn auto", citeert de New York Times.

De partners van Meier horen dit nieuws niet voor het eerst; algemeen directeur Scott Johnson zette in 2010 zelfs een training over seksuele intimidatie op, waar ook Meier aan deel heeft genomen. Eén van de vrouwen vertelt dat collega's haar hadden gewaarschuwd voor de architect. ,,Er werd mij aangeraden om niet tot laat alleen op kantoor te blijven."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Richard Meier werkt aan een ontwerp in 2001

Meier geeft in een reactie aan zich tijdelijk terug te trekken uit zijn firma. ,,Ik ben diep geraakt en beschaamd door de verhalen van de vrouwen die zich beledigd voelden door mijn woorden en daden. Hoewel onze herinneringen kunnen verschillen, bied ik oprecht mijn verontschuldigingen aan aan iedereen die zich door mijn gedrag beledigd voelde."

Richard Meier & Partners

Richard Meier begon in 1986 met het ontwerp van het Haagse stadhuis, dat tussen 1990 en 1995 werd gebouwd. Dat is niet het enige gebouw in Nederland dat Meier heeft ontworpen. Ook het voormalige KPN-hoofdkantoor in Hilversum is zijn werk. In 1984 won hij de prestigieuze Pritzker Prize. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag