Volledig scherm
PREMIUM
Denise Sies -van Wees, Wouter Sies, Arnold van der Harst en Dorian Hauser (v.l.n.r.) wonen straks in de Parelgraslaan in Rijswijk Buiten. De bouwstijl is geïnspireerd op wijken die eind 19de eeuw werden gebouwd. © NICO SCHOUTEN

Architecten geïnspireerd door een chic verleden

Leeuwendaal in Rijswijk en het Statenkwartier in Den Haag staan model voor de nieuwbouw in onze regio. Het fin de siècle is nu leidend.

Quote

Kopiëren doen we natuurlijk niet. We bouwen in het nu, voor het nu

Gijs van den Boomen

Waren tot voor kort huizen uit de jaren 30 de meeste geliefde inspiratiebron voor architecten van nieuwbouwwijken, heden ten dage kijken ze nog iets verder terug. De huizen en wijken uit het 'fin de siècle' - eind 1800, begin 1900 - blijken op dit moment als voorbeeld te worden gebruikt bij de aanleg van veel nieuwe straten en pleinen in onze regio. Oude wijken als het Haagse Statenkwartier en het Rijswijkse Leeuwendaal zijn razend populair bij architecten en projectontwikkelaars die van braakliggende weilanden nieuwe wijken mogen maken. 

'De architect heeft zich laten inspireren door de typische kustarchitectuur van begin twintigste eeuw. Met grote raampartijen, veranda's en sfeervolle, karakteristieke kappen', beschrijft de bouwer van nieuwbouwproject Duingeest in de duinen van Monster. De huizen zijn rijk gedetailleerd met Villa Kakelbont-veranda's en chaletachtige houten constructies op de kappen van de moderne woningen die als warme broodjes over de toonbank zijn gegaan. 

Het was lang tobben met de Haagse nieuwbouwwijk Vroondaal die veel te lijden had onder de crisis. Met de bouw van nieuwe ouwe-Haagse-chic huizen lijkt de wijk een frisse doorstart te maken. De moderne herenhuizen hebben á la het Statenkwartier balkonnetjes, gedetailleerd metselwerk en 'de eclectische architectuur uit de negentiende eeuw' staat wervend in de flyers van Vroondaal te lezen. Ook in het Delftse nieuwbouwproject Schoemaker Plantage wordt geflirt met oude details. Met een knipoog naar de negentiende-eeuwse vensterbelasting is er zelfs in een nieuwbouwgevel een dichtgemetseld raam te zien.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag