Volledig scherm
© ANP

Armoede in Haagse wijk zeer hoog

In sommige straten in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust is de armoede zo erg dat 85 procent van de huishoudens flinke betalingsachterstanden hebben. Dat blijkt uit cijfers van incassobureaus.

Het lijkt om behoorlijke schulden te gaan. De bewoners hebben ze bij minstens drie bedrijven en de achterstand is al zeker drie maanden opgelopen. Dat betekent dat ze, volgens de gemeente, ‘zeer waarschijnlijk een echt schuldenprobleem hebben’.

Deze cijfers komen bovenop het al bekende gegeven dat zo’n 11.000 huishoudens in deze twee wijken en in Morgenstond en Loosduinen van een minimum inkomen moeten rondkomen.

De gemeente is na deze alarmerende cijfers bezig om fikse maatregelen te nemen om het schuldenprobleem aan te pakken. Gebeurt dat niet, stelt een woordvoerder, dan stapelen in razend tempo de problemen zich op.

Winterjas

Quote

Schuldpro­ble­men zijn ook vaak de oorzaak van veel andere problemen

Bert van Alphen

Zo is het inkomen dat overblijft nadat zij het incassobureau hebben betaald, vaak niet meer voldoende voor andere uitgaven zoals een winterjas of onverwachte medische uitgaven, met als gevolg nieuwe betalingsachterstanden.

,,Schuldproblemen zijn ook vaak de oorzaak van veel andere problemen’’, stelt wethouder Bert van Alphen. ,,Het veroorzaakt enorme, alles verlammende stress. Slecht slapen, niet meer op het werk verschijnen, schooluitval, agressie, vluchtgedrag. In elk geval zien we vaak dat het leidt tot het niet meer openen van enveloppen, waardoor nieuwe rekeningen ook niet meer betaald worden. Een negatieve spiraal, waar het steeds moeilijker is uit te komen, zonder hulp.”

Om het schuldenprobleem aan te pakken is er onlangs in wijkcentrum Bouwlust een helpdesk geldzaken geopend. Hier kunnen mensen heel laagdrempelig aankloppen voor hulp bij het in kaart brengen van het probleem. Ook werkt de gemeente in Schuldenlab070 met andere partijen, zoals het waterbedrijf, aan oplossingen zoals begeleidingstracjecten en collectieve afbetalingsregelingen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag