Volledig scherm
Mensen in gele hesjes betogen op het Plein in Den Haag. © ANP

Arrestaties Den Haag bij protest ‘gele hesjes’

UpdateDe politie in Den Haag heeft zaterdag bij een demonstratie van ‘gele hesjes’ in totaal drie mensen aangehouden. Enkele tientallen actievoerders hadden zich bij het gebouw van de Tweede Kamer verzameld. Ook in Maastricht is een aanhouding verricht.

De politie in Den Haag sommeerde de demonstranten naar het Malieveld te gaan, waarna veel betogers weggingen. Een groepje van circa dertig actievoerders zei niet naar het Malieveld te willen en bleef een tijdje hangen op de Korte Voorhout, waar ze werden omringd door politie en agenten te paard. Toen de politie de betogers opdroeg zich te verwijderen, gingen ze uiteindelijk weg.

De organisatie had de actie in Den Haag niet van te voren aangemeld bij de gemeente. 

Frans protest

Ook in Groningen, Nijmegen en Maastricht gingen er mensen in gele hesjes de straat op. In Maastricht vond één aanhouding plaats, meldt 1Limburg. In Groningen verliep de demonstratie rustig: daar kwamen 15 mensen opdagen. Ook in Nijmegen was de opkomst bescheiden

De protestgroepen zijn naar eigen zeggen de Nederlandse versie van de Franse protestbeweging Les Gilets Jaunes, de ‘gele hesjes’. In Frankrijk waren de hogere accijnzen op brandstoffen aanleiding om wegen en brandstofdepots te blokkeren, in Nederland zijn het naar eigen zeggen ,,mensen uit de middenklasse die de maatschappij proberen duidelijk te maken dat ze moeite hebben om op het einde van de maand de eindjes aan mekaar te knopen”.

Tweede Kamer

In de Hofstad stonden tientallen actievoerders voor de ingang van de Tweede Kamer en bij het Mauritshuis. De politie stuurde hen naar het Malieveld maar de betogers verzamelden zich daarna weer op het Plein. 

Daarop sloot de politie het nabijgelegen Binnenhof af. Dit om te voorkomen dat de betogers naar het parlement trekken. Omdat er geen vergunning is aangevraagd voor de demonstratie mogen zich daar niet meer dan honderd mensen verzamelen. De demonstranten zongen liederen, waaronder '15 miljoen mensen’ van Fluitsma & Van Tijn. Bekende gezichten tussen de actievoerders waren onder anderen journalist Jan Dijkgraaf en columnist Ebru Umar. 

Het aantal leden van het Haagse Facebookaccount is in enkele dagen met 10.000 gegroeid tot bijna 12.000 mensen. Initiatiefnemer Jody Proef zei vooraf 500 tot 1000 deelnemers te verwachten.

Volledig scherm
Gele hesjes in Den Haag, maar voorop Jan Dijkgraaf en Ebru Umar . © Regio15
Volledig scherm
Gele hesjes bij Mauritshuis in Den Haag. © Regio15

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag