Exterieur van de As-Soennah Moskee.
Volledig scherm
Exterieur van de As-Soennah Moskee. © ROBIN UTRECHT

As-Soennah moskee niet gelukkig met buitensluiting jaarwisseling

De As-Soennah moskee is teleurgesteld dat de gemeente Den Haag niet langer wil samenwerken tijdens de jaarwisseling bij het toezicht houden op straat in de Schilderswijk en Transvaal. Dat blijkt uit een reactie van Abdelhamid Taheri, voorzitter van de moskee.

Taheri baalt van het gebrek aan vertrouwen van de gemeente, zegt hij. En ook Abdoe Khoulani van Partij voor de Eenheid uitte in de commissievergadering op het stadhuis zijn verontwaardiging. Volgens Khoulani wordt de moskee ten onrechte afgespiegeld als terroristenbolwerk, zegt hij. ,,Waar Al Qaida nog voor onderdoet.''

Khoulani vindt dat de moskee op onfatsoenlijke wijze buitenspel wordt gezet, terwijl groepen buurtvaders acht jaar lang in nauwe samenwerking met de politie juist zorgde voor rust in de Schilderswijk en Transvaal tijdens de feestnacht. Ongeveer tweehonderd moskeegangers werkten afgelopen jaren steeds aan het toezicht mee, waarbij de moskee de werving organiseerde en in nauw contact stond met de politie.

Kritiek

Taheri zei eerder vanmiddag dat As-Soennah afgelopen zomer feitelijk al had besloten vanwege alle kritiek op een respectvolle manier een punt te zetten achter de samenwerking. De organisatie had dat dit najaar in de buurt wereldkundig willen maken, maar is nu overvallen door berichtgeving in onder andere het AD Haagsche Courant dat de gemeente zelf een streep zet door de samenwerking.

Afgelopen jaren was er groeiend verzet tegen het toezicht via de salafistische moskee vanuit de Haagse raad en de Tweede Kamer. Hagenaars voelden zich er onbehaaglijk onder dat groepjes moskeeganger rondliepen als een soort ordedienst. As-Soennah ligt onder het vergrootglas vanwege buitenlandse financieringen vanuit de Golfstaten, maar ook omdat er in het verleden sprekers waren die vrouwenbesnijdenis aanbevolen en die de strijd in Syrië verheerlijkten.

Khoulani van de Partij voor de Eenheid meende dat de moskee al lang afstand heeft genomen van bepaalde uitspraken van orthodoxe sprekers. Hij vreest dat vrijwilligers afhaken voor toezicht op straat in Schilderswijk en Transvaal als de werving niet langer via de moskee loopt, maar via de gemeente. . ,,Ik denk dat mensen mogelijk gaan denken: stank voor dank,'' zegt hij. ,,Never change a winning team.''

Bevestiging

Abdelhamid Taheri zei later dat de moskee het besluit van de gemeente al zag aankomen. ,,Dit is een bevestiging wat we al dachten. Het vertrouwen is er niet en het is er al maanden niet. De Haagse politiek is kennelijk niet klaar voor het accepteren van de moslimgemeenschap.''

Burgemeester Krikke zei vanmiddag dat er gekozen is voor een andere manier van werven van vrijwilligers, omdat dat nu eenmaal effectiever blijkt te zijn. ,,We blijven gewoon met de moskee in gesprek,'' aldus Krikke.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag