Volledig scherm
PREMIUM
Wat wethouder Van Asten betreft blijft de auto welkom, maar mensen zullen voortaan wel vaker moeten omrijden. © Frank jansen

Auto blijft welkom in Den Haag, maar moet vaker omrijden

INTERVIEWDe auto blijft de komende jaren, ondanks de toenemende verkeersdruk, gewoon welkom in Den Haag. Wel kunnen automobilisten dadelijk niet meer 'dwars door de stad rijden en verdwijnen er steeds meer parkeerplekken om de stad leefbaar te houden'. 

Dat zegt verantwoordelijk wethouder Robert van Asten. Uit gesprekken met inwoners blijkt dat die zich grote zorgen maken over de verkeersonveiligheid en de druk op de openbare ruimte.

Den Haag is in Nederland de stad met de meeste auto's per vierkante meter, vertelt Van Asten. Veel Hagenaars pakken volgens hem vaak voor hele korte ritjes de auto. En dat moet anders. De stad groeit de komende 20 jaar immers met zo'n 100.000 inwoners, is de verwachting. Ook het aantal toeristen in de stad neemt fors toe.

80 voetbalvelden

Die groei zorgt voor een toenemende parkeerdruk in het centrum en in de woonwijken. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid in de stad, vreest de wethouder. Als er niets gebeurt, is er in Den Haag minimaal 506.000 vierkante meter aan parkeervakken nodig. Dat staat gelijk aan ongeveer 80 voetbalvelden.

Om te voorkomen dat de stad dichtslibt zijn maatregelen dus hard nodig: de zogeheten Mobiliteitstransitie. Van Asten wil daar ook de inwoners van deze stad bij betrekken. Om die reden voerde hij het afgelopen jaar veel gesprekken met bewoners, ondernemers en allerlei partijen over de beste oplossingen. Er werd in totaal met zo'n 1000 mensen gesproken, van oude Scheveningers tot TU-studenten en expats.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Volledig scherm
Drukte op straat. Nu krijgt iedereen die er eentje wil een parkeervergunning. Aan die praktijk wil de wethouder een einde maken. © ANP

Het is hiermee het grootste participatieproject in Den Haag tot nu toe, aldus de bestuurder. ,,Het is een groot succes geworden. Er was veel vraag naar en de mensen hebben ook heel goed meegedacht.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag