Volledig scherm
Livia werd gevonden nabij de Oude Klapwijkseweg in Pijnacker. © Google Streetview

'Bangalijst reden voor zelfmoord? Bullshit!'

UpdateHoewel berichten op Twitter, na de dood van een 13-jarig meisje uit het Zuid-Hollandse Pijnacker, melding maakten van een zogenaamde bangalijst, lijkt het erop dat dit niet de reden voor haar zelfmoord was. Bekenden van het omgekomen meisje, zeggen dat er van een bangalijst geen sprake is. 'Allemaal bullshit', luidt een bericht. Problemen op school en in de privésfeer zouden Livia tot haar trieste daad hebben gebracht.

De puber probeerde zich gisterenavond, kort na haar dood via Twitter te hebben aangekondigd, te verhangen aan een boom in een Pijnackers park. Een voorbijganger vond het zwaargewonde meisje en sloeg alarm. Zij werd in kritieke toestand afgevoerd naar een ziekenhuis, maar bezweek later aan haar verwondingen.

Uren na haar dood deden berichten over een mogelijke vermelding op een bangalijst de ronde op internet. Zo'n lijst, een nieuw fenomeen onder jongeren, is een overzicht van meisjes die, volgens de opstellers van de lijst, 'de grootste sletten' zijn. De lijstjes met namen worden via mobiele telefoons en internet verspreid.

Slettenlijstjes
Banga betekent in straattaal 'hoer' of 'slet'. Ook wordt de vermelding soms vergezeld van foto's en omschrijving van de seksuele handelingen die een meisje zou verrichten en hoe 'makkelijk' ze is. In veel gevallen zijn de 'slettenlijstjes' fictief, en hebben meisjes geen enkele aanleiding gegeven.

In een eerste reactie gaf directeur Zuiderwijk, van het Stanislascollege in Pijnacker, de school waar Livia leerling was, al aan niets van een bangalijst te weten. 'Volgens mij gaat het om een twitterbericht wat maar eindeloos doorgetwitterd wordt', was Zuiderwijks reactie. De schooldirecteur zegt ook nog nooit een dergelijke lijst te hebben gezien.

Tragisch besluit
Omstreeks zeven uur meldt Livia ze dat ze tijdens het eten 'lekker hele tijd op de bank tegen mama aangelegen' heeft. Kort daarna twittert ze: 'De slechte dingen die gebeuren maken je juist sterk!' Niet lang na dit bericht meldt het meisje: 'Leren lukt niet meer', om vervolgens aan haar volgers te laten weten dat ze haar 'schoentjes aandoet', 'naar beneden gaat' en 'ben nu zo dichtbij'. De laatste tweet luidt: 'Ik hield van jullie echt maar het is te laat! Doegg xx'.

Ook Livia zelf heeft het op Twitter dus niet over een bangalijst. Wat haar het tragische besluit wel heeft doen nemen, blijft evenwel onduidelijk. Haar tweets van de afgelopen dagen schetsen het beeld van een puber. Het ene moment vrolijk, het volgende verdrietig. Een goede vriend van het meisje zegt: 'Voor de duidelijkheid, Livia had meerdere problemen en die bangalijst is onzin.'

'Grappenmaker' opgepakt
Twitteraar en blogger Andrei Vreeling werd donderdag opgepakt na het plaatsen van een grap over de zelfmoord van Livia. Onder de naam Hans Wiegel Jr. twitterde hij 'Even mijn bangalijst updaten. Iemand viel af.' Het kwam hem, naast de arrestatie, op een stortvloed aan verontwaardige reacties te staan.

Vreeling maakte later op de dag zijn verontschuldigingen voor de misplaatste grap. 'Mijn oprechte excuses voor de tweets die ik gisteravond heb gestuurd. Het was niet zo bedoeld.' Vreeling zegt, anders dan de politie dacht, op geen enkele manier betrokken te zijn bij de dood van de 13-jarige en slechts 'satire' te hebben willen maken. Vreeling laat weten, wegens vermeende betrokkenheid, zes uur op het bureau te hebben gezeten. De politie nam ook een aantal computers in beslag.

Lijstjes strafbaar
Hoewel een lijstje met namen op zich een oud verschijnsel is, is de impact van de digitale variant veel groter. De lijstjes waren meestal voorgoed rond op internet, en slachtoffers worden jaren na dato nog geconfronteerd met hun 'notering'.

Het verspreiden van bangalijsten is daarom strafbaar, en valt volgens de wet onder smaad en laster. De politie vraagt meisjes, wiens namen op een lijstje voorkomen, aangifte te doen. Daarbij is het zaak zoveel mogelijk bewijsmateriaals te verzamelen. Zo wil de politie graag weten op welke plaats de lijst online te vinden is.

Mocht een lijstje opduiken via een fotosite, dan is ook de accountnaam van degene die het plaatste van belang. Ook wordt geadviseerd om een schermafdruk te maken, en e-mails af te drukken of digitaal mee te nemen bij een aangifte.

Donderdag stapten vijf meisjes in Middelburg naar de politie omdat hun naam op de zogenaamde 'bangalijst Walcheren' zou voorkomen. Die lijst werd verspreid via het landelijk interforum Mamjo. Op die bewuste lijst staan de namen van 21 meisjes. De meisjes deden allen aangifte van smaad.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag