Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © anp

Barry en dochter Bella Hay op hetzelfde festival

Crossing BorderCrossing Border, het jaarlijkse festival voor literatuur en popmuziek,  verlaat de deftige Haagse schouwburg en gaat terug naar de straat. ,,We willen het weer wat meer underground maken'', zegt festivaldirecteur Michel Behre.

Volledig scherm
Bella Hay. © Frank Jansen
Quote

De auteurs die bij ons optreden passen beter in een omgeving die wat meer rock-'n-roll uitstraalt

Michel Behre

De Grote Markt in Den Haag is de nieuwe locatie voor het festival Crossing Border. Niet langer de Koninklijke Schouwburg en het achterliggende Nationale Toneel Gebouw zijn de plekken waar de muzikanten en schrijvers hun concerten en voordrachten geven. De bezoeker hopt de komende dagen van café De Zwarte Ruiter naar poppodium Paard van Troje en van de Lutherse Kerk naar museum Humanity House.

,,We hebben jarenlang met veel plezier in de schouwburg gestaan'', zegt festivaldirecteur Michel Behre. ,,Maar de auteurs die bij ons optreden passen beter in een omgeving die wat meer rock-'n-roll uitstraalt. Het is ook het type schrijvers waarmee je als bezoeker na afloop van een optreden een praatje wil maken. Op het podium van de grote zaal van de schouwburg is de afstand met het publiek groter dan op de locaties waar ze nu staan. Los daarvan willen we als festival ook blijven verrassen. Als je aan één plek blijft vasthouden word je te veel een instituut.''

Kraakpand
Ooit begon Crossing Border in een kraakpand in Den Haag. Dat was 24 jaar geleden. Michels vader Louis Behre was de initiatiefnemer van het festival, waar popmuziek en gesproken woord elkaar ontmoeten. Na een aantal omzwervingen - het is zelfs drie jaar in Amsterdam gehouden - is het uitgegroeid tot een toonaangevend progressief festival op het gebied van muziek en gesproken woord. Hoewel er elk jaar wel een aantal grote namen op de affiche staat, zijn het vooral jonge, talentvolle schrijvers en muzikanten die worden aangetrokken, aangevuld met onontdekte namen.

,,Zo hebben we in het verleden onder meer Ed Sheeran gehad, stond Coldplay in Amsterdam en speelden Mumford and Sons in het bovenzaaltje van de Koninklijke Schouwburg'', zegt Behre. ,,Het leuke is om als bezoeker jaren na dato te kunnen zeggen dat je die artiesten toen daar al hebt gezien. De bedoeling is van Crossing Border nog meer een ontdekkingsreis voor de fijnproever te maken.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (8%)
487 stemmen